Zeg je altijd wat je wilt zeggen?

Helaas zie ik veel mensen om me heen die dingen niet tegen elkaar toe durven uitspreken. Het kan gaan over kleine en grote irritaties. Echter, als je dingen niet vertelt, weten anderen ze ook niet. Deze vier handige zinnen helpen je op weg.

Wij kunnen geen gedachten lezen. Je zult de mensen om je heen dus moeten vertellen wat er in jouw hoofd rondspookt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je mond te houden, maar ja dan blijf jij met een ongemakkelijk gevoel zitten. Daarnaast heeft de ander zeer waarschijnlijk geen idee wat er aan de hand is en kan die persoon dus ook niets aan de situatie veranderen.

Hoe sociaal vaardig ben jij?
Eigenlijk dus geen slimme optie om niet uit te spreken wat je dwars zit. Toch heb jij er misschien ook last van dat je niet zo goed durft te zeggen wat je denkt. En dat kan allerlei oorzaken hebben zoals bang zijn voor de reactie van een ander, denken dat het raar is om er iets over te zeggen of misschien voel je je wel onzeker. Al deze gedachten en gevoelens helpen je niet om assertief te zijn.

Je hebt het recht om assertief op te treden
Voor iedereen die het (soms) lastig vindt om voor zichzelf op te komen hieronder een aantal assertieve grondgedachten. Deze kunnen je helpen om meer zelfverzekerd op te treden.

Ik heb het recht om…

• fouten te maken.
• onlogisch te zijn bij het nemen van beslissingen of van mening te veranderen.
• geen excuses of verklaringen voor mijn gedrag te geven.
• te zeggen ‘Ik begrijp het niet’ of ‘Dat kan me niets schelen’.

Vier handige zinnen om altijd te gebruiken
Overtuigd van je recht om je te uiten?! Dan vertel ik je nu hoe je anderen aan kunt spreken. Zonder dat je ruzie krijgt maar waarbij je wel zegt wat je kwijt wilt. Het gaat om vier stappen;
1) Vertel wat je gevoel is.
2) Benoem het gedrag van de ander.
3) Geef aan wat voor jou de gevolgen zijn.
4) Geef aan wat je wilt.

Wil je bijvoorbeeld tegen je collega zeggen dat het je irriteert dat ze te lang pauze houdt, dan zou je dat zo kunnen zeggen: ‘Ik vind het vervelend dat je langere pauzes neemt dan afgesproken. Als ik daardoor jouw telefoon over moet nemen kom ik niet aan mijn eigen werkzaamheden toe. Zou je daarom op tijd terug willen zijn’.

En, is dit een plezierige en respectvolle manier van elkaar aanspreken waarbij je je ook nog eens goed voelt?! Dat dacht ik ook! Pas de vier zinnen dus vooral veel toe, mij heeft het echt geholpen om alles bespreekbaar te maken.

Meer slimme tips over communicatie vind je bijvoorbeeld in het artikel ‘Wat er zo erg is aan het woord ‘ja’’.

 

 

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn