Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

14 oktober 2013

Wat er zo erg is aan het woord ‘ja’

Wat maakt toch dat zoveel mensen moeite hebben om het woordje ‘nee’ uit te spreken en dan dus maar ‘ja’ zeggen? “Ik voel me dan schuldig”, hoor ik vaak als verklaring. Maar, eigenlijk zou je je juist schuldig moeten voelen als je ‘ja’ zegt op iets wat je eigenlijk niet wilt doen. En je zou trots op jezelf mogen zijn als je met een ‘nee’ duidelijk aangeeft wat je niet wilt. Reken voor eens en altijd af met je wantrouwen om je grenzen aan te geven, ik hoop dat onderstaande inzichten je hiervan overtuigen!

Ja ik snap wel waarom je vindt dat je geen ‘nee’ mag zeggen. Vaak zit hier een hele hardnekkige overtuiging achter. Dingen zoals ‘mensen moeten altijd op me kunnen rekenen’, ‘wat zullen ze wel niet van me denken als ik het niet doe’ of ‘ik ben onbeleefd als ik mijn grenzen aangeef’ belemmeren je om te doen wat je wilt doen. Maar ze belemmeren niet alleen jezelf. Als je niet goed je eigen grenzen aan kunt geven is dat uiteindelijk ook niet goed voor de relatie met de mensen om je heen… Ik zal je uitleggen waarom dat zo is.

Je wordt als onbetrouwbaar gezien
Als jij regelmatig een toezegging doet die je niet na kunt komen dan gaan mensen je vanzelf als een onbetrouwbaar persoon zien. Je denkt misschien beleefd te zijn door je medewerking toe te zeggen, alleen als je niet doet wat je hebt beloofd dan bereik je het tegenovergestelde. Je wordt een betrouwbare partner door duidelijk aan te geven wat je wel en wat je niet doet.

Je hebt minder respect
Zeg je op alle klussen ‘ja’ dan word je minder serieus genomen. Als mensen namelijk weten dat je alle acties oppakt die bij je neergelegd worden, dan zijn ze ook eerder geneigd om voor rotklussen bij je aan te kloppen. Wil je respect krijgen, dan voer je alleen werkzaamheden uit die tot je takenpakket behoren.

‘Ja misschien’ irriteert
Mensen hebben graag duidelijkheid. Die geef je niet door te zeggen dat je ‘misschien’ iets op zult pakken. Want, ga je het nu wel of niet doen. Dit kan mensen erg irriteren. Als je ‘nee’ zegt weten ze tenminste direct waar ze aan toe zijn.

Nee is oké!
Nog twee uitspraken om je over de streep te trekken om het drie letterwoord ‘nee’ makkelijker te gebruiken:
• Nee zeggen is een recht, geen belediging.
• ‘Nee’ is een gewoon woord in de Nederlandse taal. Ga het dus gebruiken!