Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

19 november 2019

Wat werkt beter; voor- of achteruit plannen?

Werk je veel met grote projecten en vind je het lastig om deadlines te halen? Of lukt het je maar niet om je persoonlijke doelen te realiseren? Dan pas je misschien net de verkeerde plantechniek toe!

Vraag; ben jij een voor- of achteruitplanner?! Of weet je dat eigenlijk niet zo en moet je er even over nadenken? Bij vooruitplannen plan je alle te nemen acties van voor naar achteren in. Van ‘prikken datum van eerste bijeenkomst’ tot ‘datum oplevering Personeelshandboek’. Achteruit plannen werkt precies andersom. Je begint met de laatste actie en plant terug naar het begin.

Als je aan de slag gaat met overzichtelijke klussen, dan blijkt het niet uit te maken of je de vooruit- of achteruitplantechniek gebruikt. Er zijn echter twee situaties waarbij het effectiever blijkt om één van beide methodes te kiezen.

1. Plannen van grote projecten

Complex project uit te voeren? Begin dan bij het resultaat en plan terug naar het begin. Het is onderzocht dat dit het beste werkt. Je krijgt meer inzicht over de stappen die je allemaal moet nemen. Daarnaast kun je je beter aan de planning houden omdat je weet wat de gevolgen zijn als je uitloopt bij een vorige stap. Als jij dus vanuit de datum van oplevering van jullie nieuwe kantoorpand in omgekeerde volgorde alle te nemen stappen inventariseert, lijkt dat een effectievere manier van plannen te zijn. Tenzij je er daardoor nu achter komt dat je eigenlijk eerder had moeten beginnen… 😉

2. Realiseren van persoonlijke doelen

Lukt het je maar niet om je dromen waar te maken? Pak het anders aan! Bepaal wat je vrijdag of op je aankomende verjaardag bereikt wilt hebben. Als je bijvoorbeeld een opleiding afgerond wilt hebben, kun je door achteruit te plannen bepalen wanneer je dan examen moet doen, wanneer je moet starten met de cursus en wanneer je je uiterlijk in moet schrijven om nog deel te kunnen nemen. Zodat je op je verjaardag trots je diploma kunt laten zien en niet hoeft te denken ‘chips, weer mijn doelstelling niet gehaald’.

Waar werk jij met je achteruitplanning naar toe?

Heb je wat aan deze tips? Dan kan ik je blij maken, ik heb er nog veel meer voor je!

Als je nu ook gelijk aan de slag wilt met het maken van een goede dagplanning, kijk dan even hier.