Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

13 mei 2015

Zo breek je een gesprek netjes af

Een (lang) gesprek afbreken is niet altijd gemakkelijk, of het nu zakelijk of privé is. Vaak omdat je niet zo goed weet hoe je de ander op een nette manier kunt onderbreken. Hieronder lees je hoe je een gesprek beëindigt zonder dat je de ander beledigt.

Geef aan hoeveel tijd je beschikbaar hebt
Heb je maar een beperkte tijd voor het gesprek, meld dit dan meteen aan het begin. De ander weet dan precies hoeveel ruimte je hebt en het is voor jou nu makkelijker om aan te geven dat de tijd om is.

Sluit positief af
Hoe gezellig ik soms ook zit te kletsen met mensen, er komt een moment dat ik moet vertrekken. Als ik het een leuk gesprek heb gevonden laat ik dat weten als afsluiting. Zijn er plannen om elkaar daarna weer eens te zien dan geef ik aan dat ik uitkijk naar het volgende gesprek: ‘Het was weer verhelderend om met je gesproken te hebben, dank daarvoor. Wellicht kunnen we het de volgende keer eens hebben over…’. Volgens mij vinden weinig mensen zo’n afscheid vervelend!

Let op de signalen van je gesprekspartner
Niet alleen jij kan het lastig vinden om het gesprek te beëindigen, misschien heeft je gesprekspartner hetzelfde probleem! Let hiervoor eens op de lichaamstaal van de ander. Draait hij zijn lichaam van je af, is de ander afgeleid of kijkt hij je niet meer aan? Dan kunnen dit signalen zijn die je kunnen helpen het gesprek af te ronden; ‘Ik zie dat je blik een andere kant op gaat. Wellicht een goed moment om ons gesprek te beëindigen?’.

Gebruik geen smoesjes
Weggaan met een smoesje is gewoon niet handig. ‘Ik moet echt de laatste tram halen’, en vervolgens ziet je gesprekspartner je met de auto weg rijden. Wees dus liever eerlijk en sluit af met ‘Ik ga afronden, bedankt voor het gesprek’.

Samen met je collega’s leren plezieriger te communiceren?