Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

1 oktober 2009

“Wil je dat ‘even’ voor me doen?” Over slimmer delegeren

Gaan jouw haren ook overeind staan als er iemand naar je toe komt met de vraag of je dat ‘even’ wilt doen? En wees eens eerlijk, hoe vaak stel je zelf deze vraag aan een ander?

Delegeren, van een project tot de vraag of iemand de afwas voor je wil doen, is lastig. Maar, het valt makkelijk te leren. En ja, dit geldt ook voor mensen die het gevoel hebben dat ze het beter zelf kunnen doen, omdat het dan sneller en misschien ook wel beter zou gaan…

Geef de ander ook eens de ruimte
Je kunt legio redenen verzinnen waarom jij niet aan delegeren zou moeten doen. Maar… dat betekent wel dat al het werk op jouw schouders rust. Het kan zijn dat je geen werkzaamheden wilt overdragen omdat je vindt dat je het zelf beter kunt. Er ooit over nagedacht dat je anderen misschien ook niet de ruimte geeft om iets op te pakken. Op zijn of haar eigen manier? Tja, dan geef je de ander ook niet de mogelijkheid om misschien zelfs wel beter te worden in het uitvoeren van de betreffende werkzaamheden. Om terug te komen op die afwasklus; als je iemand de afwas voor je laat doen, ga dan achteraf niet ‘zeuren’ als de schone kopjes (in jouw beleving) op de verkeerde plek staan.

Straf
Misschien voel je je ook wel schuldig als je iemand anders met een klus opzadelt. Het is inderdaad ook niet leuk om werkzaamheden te krijgen zonder dat je vervolgens ook de verantwoordelijkheid krijgt overgedragen. Als je wel op een project wordt gezet maar je mag vervolgens alleen doen wat anderen je opdragen, dan voelt het gedelegeerd krijgen van deze werkzaamheden misschien zelfs wel als een straf.

Niet alleen het werk overdragen, ook de verantwoordelijkheid
Delegeer dus niet alleen een taak, geef de ander daar ook meteen autoriteit over. Daarmee verlies je overigens niet je eigen verantwoordelijkheid! Zorg er ook voor dat je de werkzaamheden helemaal overdraagt aan de ander. Houdt geen deeltaken voor jezelf achter alleen maar omdat je het zelf leuk vindt om te doen.

Help, aan wie overdragen?
Mocht je niet weten aan wie je kunt vragen om iets op te pakken; vraag iemand die eigenlijk al tijd tekort komt. Vaak pakt iemand die het druk heeft die ene extra klus er nog wel eventjes bij… Uh, was jij zo iemand?!