Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

21 september 2021

Werk slimmer. Heb het lef om dingen niet te doen!

Wat ga jij vandaag absoluut niet doen? Het is handig om te weten waar jouw grenzen liggen. Dat geeft je namelijk duidelijke kaders die je dag sturing geven en die je helpen om te werken aan je doelen. Als je weet aan welke (zinloze) klussen je vandaag geen aandacht wilt besteden, dan maak je vanzelf ruimte vrij om je te focussen op werkzaamheden die er wel toe doen. 

Ongemerkt kun je iedere dag weer veel tijd kwijt zijn aan dingen die voor jouw functie eigenlijk helemaal niet belangrijk zijn. Zoals het helpen van een collega met computerproblemen (omdat jij het altijd wel weet) of toch even snel die email afhandelen (terwijl daar een andere afdeling voor is).

Hierom laat je je afleiden
Er kunnen een heleboel redenen zijn waardoor je je toch laat afleiden om onbelangrijke klussen op te pakken. Misschien vind je ze gewoon leuk om te doen, misschien voel je je verplicht om te helpen of misschien vind je het juist lastig om ‘nee’ te zeggen. Wat de reden ook is; bedenk dat je veel tijd verspilt aan werkzaamheden die er niet aan bijdragen om je doelen te bereiken en die je daardoor geen erkenning geven.

Heb duidelijk je doel voor ogen
Hoe voorkom je dan dat je tijd verspilt aan nutteloze bezigheden? Twee tips. De eerste: heb duidelijk voor ogen wat je doelen zijn. Wat zijn jouw kerntaken, wat is jouw meerwaarde binnen de organisatie? Besteed jouw tijd alleen aan taken die je werk verder brengen. Met deze tip vertel ik je waarschijnlijk weinig nieuws, alleen zit tussen weten en doen soms wel een verschil… 😉

Traceer afleiders en elimineer ze!
De tweede tip is misschien iets minder voor de hand liggend maar even effectief: ontdek wat jouw grootste tijdverslinders zijn en voorkom dat je hier nog langer mee bezig bent. Reageer je bijvoorbeeld direct op iedere email die voorbijkomt, spreek dan met jezelf af dat je Outlook sluit als je bezig bent met een klus. Appen collega’s regelmatig met het verzoek om ze ‘even’ te helpen? Leer je grenzen aangeven en zeg ‘nee’ op klusjes die niet bij jou horen. Weet je niet hoe je verder moet en ben je geneigd om dan maar even je social media te checken? Wees je bewust van deze afleider en sta hem niet toe.

Doe dus iets niet
Wil je een betere focus en zo meer doen op een dag? Maak dan eens een persoonlijk ‘niet-doen-lijstje’ waarop al jouw tijdverslinders en valkuilen staan. Check aan het einde van je dag of je je aan dit lijstje hebt kunnen houden of waarom niet en krijg zo een betere focus.

Betrap je jezelf op uitstellen? Lees dit artikel dan eens:

Merk je dat je het lastig vindt om je grenzen aan te geven en ben je zo een hoop tijd kwijt aan de verkeerde dingen? Zo kun jij je grenzen op een prettige manier leren aangeven.

Wil je tips om meer uit je werkdagen te halen, inclusief een groter werkplezier? Ja, lees dan hier verder!