Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

17 oktober 2018

Werk slimmer. Doe iets daarom niet…

Wat ga jij vandaag absoluut niet doen? Het is handig om te weten waar jouw grenzen liggen. Dat geeft je namelijk duidelijke kaders die je dag sturing geven en die je helpen om te werken aan je doelen. Als je weet aan welke (zinloze) klussen je vandaag geen aandacht wilt besteden, dan maak je vanzelf ruimte vrij om je te focussen op werkzaamheden die er wel toe doen.

Ongemerkt kun je iedere dag weer veel tijd kwijt zijn aan dingen die voor jouw functie eigenlijk helemaal niet belangrijk zijn. Zoals het helpen van een collega met computerproblemen (omdat jij het altijd wel weet) of toch even snel die email afhandelen (terwijl daar de afdeling Verkoop voor is).

Hierom laat je je afleiden
Er kunnen een heleboel redenen zijn waardoor je je toch laat afleiden om onbelangrijke klussen op te pakken. Misschien vind je ze gewoon leuk om te doen, misschien voel je je vereerd dat je gevraagd wordt of misschien vind je het juist lastig om ‘nee’ te zeggen. Wat de reden ook is; bedenk dat je veel tijd verspilt aan werkzaamheden die er niet aan bijdragen om je doelen te bereiken.

Heb duidelijk je doel voor ogen
Hoe voorkom je dan dat je tijd verspilt aan nutteloze bezigheden? Twee tips. De eerste: heb duidelijk voor ogen wat je doelen zijn. Wat zijn jouw kerntaken, wat is jouw meerwaarde binnen de organisatie? Besteed de meeste tijd aan taken die bijdragen om je doelen te bereiken. Maar, deze tip wist je misschien al?

Traceer afleiders en elimineer ze!
De tweede tips is misschien iets minder voor de hand liggend maar even effectief: ontdek wat jouw grootste tijdverslinders zijn en bedenk hoe je ermee om wilt gaan als zo’n afleider opdoemt! Reageer je bijvoorbeeld direct op iedere email die voorbij komt, spreek dan met jezelf af dat je Outlook sluit als je bezig bent met een klus. Open hem pas weer als je klaar bent. Dit gaat je veel tijd schelen maar het voorkomt ook dat je de hele tijd wordt afgeleid en dus langer met een klus bezig bent dan nodig.

Vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen (bijvoorbeeld op de vraag of jij ‘even’ de borrel van vrijdag wilt organiseren), oefen dan van te voren met manieren waarop jij met respect voor jezelf en de ander ‘nee’ kunt zeggen. Je kunt ook aan andere dingen denken die je niet meer wilt. Zoals ‘ik ga niet meer achter mijn bureau eten’ en ‘ik ga niet naar een vergadering waar voor mij geen belangrijke punten in worden besproken’.

Doe dus iets niet
Wil je dus meer doen op een dag en wil je echt bezig zijn met de leuke dingen van je werk, maak dan een ‘niet-doen-lijstje’. Check aan het einde van je dag eens of het lijstje je geholpen heeft!

Oh ja, betrap je jezelf erop dat je juist iets aan het uitstellen bent wat je eigenlijk wel op moet pakken? Lees dit artikel dan eens.

Wil je leren om makkelijker en plezieriger je grenzen aan te geven? Of wil je persoonlijke tips om met meer plezier te werken waarbij je ook nog eens veel productiever bent? Ik kijk er naar uit om je een frisse boost te geven waar je nog lang plezier van zult hebben!