Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

1 januari 2011

Weersta jij de verleiding? Werken zonder verstoringen

Wat komt vaker bij je voor: een collega die tegen je deurpost hangt om wat aan je te vragen of een collega die binnenkomt om te vragen of hij iets voor je kan doen? Wat je antwoord ook is, in beide gevallen word je gestoord tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Je zou sneller, foutlozer en met meer plezier kunnen werken als je minder onderbroken wordt. Laat je dus niet zomaar verleiden door afleiders van buitenaf…

Om je gelijk weer met beide benen in het nieuwe jaar te zetten; verstoringen tijdens het werken of als je privé iets leuks aan het doen bent kun je vaak niet volledig tegengaan. En je weet ook al niet wanneer die vragen of verstoringen komen. Je kunt er echter wel anders mee omgaan, en wel zo dat ze je minder tot last zijn. Zodat je aan het einde van de dag niet hoeft te zuchten: “heb ik vandaag weer niet gedaan wat ik wilde doen”.

Verstoring vaak niet belangrijk
Vijfennegentig van de honderd keer dat je onderbroken wordt in je werk, doordat er bijvoorbeeld een collega naast je bureau komt staan of dat je een melding krijgt van een nieuwe tweet, gaat het om onderbrekingen die niet echt nodig zijn. In slechts vijf gevallen zal het gaan om een urgente onderbreking. Goed om je dit te realiseren zodat het je kan helpen om je niet verplicht te voelen om op iedere verstoring te reageren.

Plan je verstoringen in
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig maar je kunt een gedeelte van je onderbrekingen inplannen. Bijvoorbeeld met collega’s die regelmatig bij je komen of bij wie jij regelmatig aanklopt. Plan met mensen waarmee je geregeld overlegt een vaste afspraak in. Verzamel van te voren allebei alle punten die je wilt bespreken in een digitaal overzicht per persoon of stop alle stukken die je door wilt nemen bij elkaar in een map. Handel je items vervolgens tijdens het gezamenlijke overleg in één keer af. Probeer je hieraan te houden en stuur dus niet stiekem tussen de afspraken door nog een email!

Snel maar gehaast of later maar aandachtig
Komt er toch iemand ‘aanwaaien’ en wil je op dat moment niet gestoord worden, voel je dan niet verplicht om de ander meteen te helpen. Je kunt gerust tegen de ander zeggen dat het je nu niet uitkomt. Geef dan wel meteen even aan wanneer het je wel schikt, dan weet de ander meteen waar hij aan toe is.

Vind je het toch lastig om niet direct op een verzoek in te gaan, dan mag je bepalen wat vriendelijker is; gehaast iemand helpen zodat je zo snel mogelijk weer verder kunt of op een ander tijdstip de tijd en aandacht nemen om de ander een helpende hand te bieden…