Wat je denkt is niet belangrijk… je lichaam vertelt het wel!

|

Het gaat niet om wat je zegt, maar hoe je over komt. Maar, dat wist je wellicht al. Ben je je er echter ook van bewust dat de houding van jouw lichaam iets zegt over de mate waarin je plezierig aan het werken bent? Leer gebruik te maken van je eigen lichaamshouding om te doen wat je wilt doen.

We zenden de hele dag door verbale en non-verbale informatie uit naar onze omgeving. Bij anderen willen we nog wel eens letten op de boodschappen die door het lichaam uitgezonden worden; lacht de ander bijvoorbeeld echt (spiertjes rond de ooghoeken trekken samen) of is de lach onecht (linker gezichtshelft lacht niet mee).

Wat we vaak na laten is te kijken naar onze eigen automatische en vaak onbewuste houding. Het is echter handig om dit wel te doen! Omdat het een middel is om je meer bewust te maken van de dingen die je eigenlijk wel of eigenlijk niet wilt doen…

Actiever in een vergadering
Wil je meer uit een vergadering of bijeenkomst halen? Je hoeft dan niet vaker aan het woord te zijn. Wat meer helpt is te kijken naar je zithouding. Wist je dat je minder hoort en onthoudt van wat er gezegd wordt als je met je armen en benen over elkaar geslagen zit? Deze ‘gesloten houding’ maakt je niet alleen onbenaderbaar voor anderen, het maakt ook je eigen hersenen minder toegankelijk.

Wil je een collega betrekken bij het overleg die met gekruiste armen en benen zit? Geef de ander dan iets te drinken. Om het bekertje te pakken moet de gesloten houding verbroken worden en ontstaat er letterlijk meer openheid.

Uitstelgedrag
Je klikt je agenda open en ziet dat je vandaag tijd hebt gereserveerd om verder te werken aan een lastige klus. Eigenlijk heb je er geen zin in en daarnaast is het niet echt een goed moment om eraan te beginnen. Je lichaam geeft nu wellicht direct non-verbaal een signaal af dat je een uitstel-smoes aan het verzinnen bent. Heb je je neus eventjes aangeraakt of was je hand bij je mond te vinden? Dan hebben je handen jezelf laten zien dat je niet eerlijk (naar jezelf) bent!

Ook handig om attent te zijn op handen als je werkzaamheden wilt overdragen. Als de ander zegt het niet te kunnen doen omdat het te druk is en de persoon raakt daarbij tegelijkertijd haar mond of neus aan, dan kan het zijn dat ze niet de waarheid spreekt.

Voetenwerk
Wist je dat de stand van je voeten tijdens een gesprek vertellen waar je heen wilt? Sta of zit je in een gesprek en merk je dat je voeten naar de deur wijzen, vraag je dan af of het niet verstandiger is om het gesprek af te breken…

Zit je tegenover iemand die de enkels tegen elkaar klemt dan gaat het een lastig gesprek worden. De kans is groot dan men negatieve emotie, onzekerheid en angst probeert te onderdrukken. Met deze emoties zul je wellicht eerst aan de slag moeten voordat je je punt kunt maken.

Je lichaamstaal is dus ook voor jezelf een bron van informatie die je gratis kunt gebruiken! Ik zou zeggen; maak er volop gebruik van om zo met (nog) meer plezier te werken!

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn