Wat ik eigenlijk wil zeggen…

Spreek jij niet de dingen uit waarmee je zit? Geef jij geen complimenten aan je vrienden? Of vind je het lastig feedback te geven aan je leidinggevende? Dan zeg je zeer waarschijnlijk niet wat je eigenlijk zeggen wilt… De andere zowel op positieve als negatieve zaken aanspreken kan inderdaad lastig zijn. Maar, feedback geven lever jullie allebei wel wat op!

Wij gaan er vaak (onbewust) vanuit dat de ander ‘wel snapt wat ik wil of bedoel’. Probleem is vaak dat de ander helemaal niet weet wat jij bedoelt of wilt. Anderen kunnen je gedachten namelijk niet lezen. Je zult zelf moeten vertellen wat je wilt. Als je heel enthousiast over iets bent kan de ander dat echt niet altijd raden. Zit je daarentegen met gebalde vuisten omdat je je ergens aan ergert, ook dan hoeft dat voor de ander helemaal niet duidelijk te zijn. De oplossing; spreek je uit!

Belemmerende factoren
Waarom het toch zo lastig is om te zeggen wat je wilt? Omdat er behoorlijk wat belemmerende factoren bij je kunnen spelen. Factoren die ervoor zorgen dat je het lastig vindt om positieve en negatieve feedback te geven. Zo kun je bang zijn dat de relatie verstoord wordt als je feedback geeft. Of wellicht denk je dat de ander helemaal niet zit te wachten op je reactie. En wat zullen ze er wel niet van denken als je zegt wat je wilt zeggen… Vraag je echter eens af wat het je oplevert als je je mond houdt. En je de ander dus geen compliment geeft of je de ander niet aanspreekt op gedrag wat jij niet prettig vind. Word je daar (op de lange termijn) gelukkiger van? Nee, natuurlijk niet!

Gooi het eruit!
Wat voor fijn gevoel levert het op als je een (lang lopende) kwestie ter sprake brengt. En het is toch fantastisch om aan de ander te vertellen wat je zo in hem of haar bewondert? Hoe je dat aan kunt pakken? We geven je een aantal richtlijnen;

  • Geef concreet en specifiek aan welk gedrag je wel of niet prettig vindt.
  • Geef aan welk effect dat op je heeft (wat zijn de gevolgen voor jou?).
  • Vraag om het gewenste gedrag; zeg wat je graag van de ander wilt. Sla je deze laatste stap over, dan komt het al gauw over als ‘zeuren’.

Ik
En misschien wel de belangrijkste tip; spreek vanuit de ‘ik’. Dus niet; ‘jij bent je afspraak niet nagekomen’. Dat klinkt heel verwijtend, toch? Maar; ‘ik vind het vervelend dat je onze afspraak niet bent nagekomen’. Je zegt hetzelfde, maar het voelt heel anders aan. En daarnaast, als je vanuit de ‘ik’ spreekt kan een ander daar niet over in discussie; het is jouw boodschap, jouw mening. Daar hoeft een ander het helemaal niet mee eens te zijn. Daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat je zegt wat je wilt zeggen. En doe je dat op een goede manier, dan blijkt jullie relatie daar vaak alleen maar beter van te worden.

Ik wens je veel goede gesprekken toe!

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn