Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

1 september 2010

Waarom het handig is om dingen eens anders te bekijken

Helaas, voor velen is de vakantie voorbij. Als je niet oppast draai je zo weer op de automatische piloot. Waardoor je dingen waar je tegenaan loopt makkelijker op zijn beloop laat gaan en daardoor wellicht niet oppakt. Jammer, want het kan je veel opleveren als je jezelf regelmatig een paar minuten de tijd gunt om te kijken naar wat je eigenlijk anders zou willen. En bekijkt hoe je dat vervolgens ook kunt realiseren.

Herken jij op de foto dat het een afbeelding van de aarde is? Maar dan op zijn kop? Wellicht niet direct. Dit voorbeeld geeft aan dat onze hersenen het lastig vinden om buiten de gebaande paden te denken. Maar je kunt het wel. Je moet jezelf er alleen even voor stimuleren.

Geblindeerd
Dingen veranderen gaat niet vanzelf. Inzien dat je iets zou willen veranderen al helemaal niet. Dat komt doordat we voor maarliefst 95% automatisch gedrag vertonen. Met andere woorden; je staat er soms helemaal niet meer bij stil dat dingen anders, efficiënter of plezieriger kunnen. Je doet ze omdat je ze altijd al zo hebt gedaan.

Achteroverleunen
Met een groot gedeelte van ons onbewuste gedrag zijn we wellicht heel tevreden. Maar als je eerlijk naar jezelf bent kun je vast een aantal dingen opnoemen die je eigenlijk anders zou willen. Meer tijd voor dat ene leuke project, minder vergaderingen of bijvoorbeeld iedere dag een half uurtje pauze nemen. Leun zo nu en dan eens achterover om jezelf ruimte te geven om zo na te denken over dingen waarin je eigenlijk verandering wilt aanbrengen. Voor het gevoel je je hierover schuldig voelt; nadenken over je werk is óók werken!

Andersom denken
Maar, wat als je hebt bepaald wat je anders zou willen. Hoe zorg je dan voor mogelijke oplossingen om het ook anders te gaan doen? Daarvoor bestaan een heleboel manieren. Een daarvan is om andersom te denken voor het krijgen van nieuwe invalshoeken. Als je sneller wilt werken, bedenk dan eens manieren om juist langzamer te werken. Wil je een opgeruimde inbox, sta dan eens stil bij mogelijkheden om er juist voor te zorgen dat je inbox overstroomt. Door ‘andersom’ te denken kun je tot hele bruikbare ideeën komen om een probleem aan te pakken. En het is nog een leuke manier van brainstormen ook!