Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

7 augustus 2017

Vier tips (en een eyeopener) om je vakantiegevoel lekker snel kwijt te raken


Herken je dat? Dat je terug komt van vakantie en dat je borrelt van de goede voornemens om dingen op je werk anders te doen. Als je echter niet oppast is de werkelijkheid totaal anders. Dan ben je binnen no-time je vakantiegevoel en je goede voornemens helemaal kwijt en zit je weer in dezelfde sleur als voor je vakantie. Deze tips helpen je om je vakantie gevoel zo snel mogelijk om zeep te helpen (uiteraard met een knipoog!)…

Tip 1: Werk op dag één al je achterstallige werk weg
Zet je in, om op je eerste werkdag al het werk in te halen wat tijdens je vakantie is blijven liggen. Handig om meteen wat overuren te maken, zodat je voldoende tijd hebt om alle binnengekomen emails af te handelen.

Suggestie: Wat is de noodzaak om als een tierelier ‘bij’ te willen zijn met je werk? Als het mogelijk is, plan dan voordat je op vakantie gaat al concrete tijd in om na je vakantie bij te praten met collega’s, stukken te lezen en emails af te handelen. Probeer bij je emails ook écht aan de slag te gaan. Verwerk ze één voor één zodat je je prioriteiten weer helder kunt krijgen. Laat je in ieder geval niet verleiden om direct allerlei ad-hoc vragen te beantwoorden.

Tip 2: Ga door met dezelfde routines
Geef inzichten die je tijdens je vakantie hebt gekregen om dingen anders te doen geen kans. Nieuwe werkwijzen aanleren kost je namelijk tijd en energie. En als je doet wat je altijd deed is dat wel zo vertrouwd en fijn.

Suggestie: Juist als je tijdens vakantie afstand neemt is het makkelijker anders te gaan denken over je werk. Het is dan ook zonde om deze inzichten te negeren. Maak er juist wel tijd voor vrij. Door slechts met één verandering tegelijk aan de slag te gaan is de kans groter dat je ook daadwerkelijk je routine kunt doorbreken. Neem daarbij kleine stappen. Meer bewegen? Begin gewoon met één keer in de week te lunchwandelen. Dat is wellicht meer haalbaar dan dat je eist dat je het vanaf nu elke dag gaat doen. Als dat lekker voelt, volgt een volgende stap vanzelf.

Tip 3: Plan je agenda lekker vol met afspraken (vooral met anderen)
Laat zien dat je hard werkt door je agenda, liefst al voor je vakantie, vol te zetten met afspraken met anderen.

Suggestie: Vergeet de afspraken met jezelf niet! Waarom wel tijd inplannen voor een overleg, maar vergeet je om tijd te reserveren om je voor te bereiden op een overleg, of om er naar toe te reizen. Ook tijd inplannen om losse eindjes, achterstanden en uitstelklussen weg te werken is zo waardevol. En tja, ook nadenken kost tijd…. Pak daar dus ook je momenten voor en zorg dagelijks voor wat lucht in je agenda. Hier wat tips om zonder stress je afspraken inplannen.

Tip 4: Multitask en bespaar tijd
Nu je helemaal uitgerust bent van je verlof heb je alle energie om weer bergen werk te verzetten. Sterker nog, als je nou eens verschillende werkzaamheden tegelijkertijd doet  (tijdens een overleg de voortgang van je project checken) dan kun je lekker snel je actielijsten wegwerken.

Suggestie: Als je twee dingen op het zelfde moment doet, bijvoorbeeld dit artikel lezen en een gesprek volgen, dan zou je ook kunnen zeggen dat je geen van beiden dingen doet. Doordat je het met halve aandacht doet, kost het je meer tijd en de kans op fouten wordt groter. Ga je voor kwaliteit, spaar dan je energie en tijd door de dingen na elkaar te doen, niet naast elkaar. Ervaar zelf waarom multitasken gewoon niet handig is.

Eyeopener: doe wat je gemist hebt
Heb je bepaalde werkzaamheden stiekem een beetje gemist? Dan zijn dat klussen die je energie geven! Gun ze dan ook een mooi plekje in je planning…

Natuurlijk deel ik in mijn artikelen zoveel mogelijk tips om met meer plezier te werken. Maar, de allerbeste tips die echt bij jou passen bewaar ik natuurlijk voor mijn workshops en individuele coaching! Mail dus even naar info@zoontraining.nl  zodat we binnenkort samen aan de slag kunnen…