Veel dingen om je heen kun je niet veranderen, wel hoe je ermee omgaat

|

Heb je het gevoel dat dingen je overkomen zonder dat je er zelf iets aan kunt doen? Omdat het ‘nou eenmaal zo is’ of omdat anderen voor je lijken te besluiten? Of wil je juist van alles veranderen, maar gebeurt dat uiteindelijk niet? In beide gevallen frustrerend.

Je kunt hier zelf wat aan doen door eens kritisch te kijken naar de hoeveelheid invloed die je hebt, of niet hebt. Als je snapt waarom dingen niet lukken of juist hoe je zelf meer grip op zaken kunt krijgen, wordt het allemaal veel leuker (en gemakkelijker!).

Aan de ene kant; je kunt niet altijd alles krijgen zoals je het zelf wilt
Directies besluiten over zaken waar jij mee te maken krijgt, mensen komen hun afspraken niet na, het weer is zoals het is en die file staat er nou eenmaal. Je kunt je druk blijven maken over zaken waar jij totaal geen invloed op hebt, maar wat levert je dat op? Probeer deze dingen te accepteren, of als dat niet lukt ze naast je neer te leggen.

Aan de andere kant; je hebt op veel meer dingen invloed dan je denkt
Ben jij altijd de enige die overwerkt, mis je net altijd je aansluiting of heb je nooit tijd om leuke dingen te doen? Dan pak je wellicht onvoldoende je eigen verantwoordelijkheid! Neem in deze situaties eens de tijd om te bedenken wat je allemaal kunt doen om ervoor te zorgen dat je wel op tijd naar huis kunt, dat je je aansluiting niet mist of dat je tijd genoeg hebt om dingen te doen die je leuk vindt.

Maak je keuze
Misschien aardig om onderstaand schema er eens bij te pakken als je het gevoel hebt geen regie te hebben over een bepaalde situatie. Bepaal daarbij eerst eens kritisch of je al dan niet invloed op de situatie hebt. Kies vervolgens of je er wel of juist geen energie in wilt stoppen. Je las het overigens goed, het eerste woord van de vorige zin is ‘kies’. Je hebt namelijk altijd zelf de keuze wat je met je invloed doet. Gebruiken of niet.

 

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn