Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

11 maart 2021

Trend 4: Maak het duurzaam

Vind een goede verdeling tussen beschikbaarheid en bereikbaarheid

Hoe duurzaam werk jij?! Misschien niet helemaal als je werkt vanuit het principe dat je ‘altijd’ beschikbaar moet zijn en ‘altijd’ bereikbaar bent. Door altijd ‘aan’ te zijn zorg je er zelf voor dat je op een dag veel verstoringen hebt waardoor je veel minder geconcentreerd kunt werken. Hierdoor kom je mogelijk niet toe aan de dingen die je gepland had om te doen. En dat kan je weer ongewenste stress opleveren. Bepaal dus goed in welke mate jij stand-by wilt staan!

Duurzaam werken is plezierig werken met zorg voor een goede gezondheid. De vraag is of je dit kunt realiseren als je werkt volgens het principe van continue beschikbaarheid…

‘Beschikbaar zijn is lekker dienstverlenend’
Het voelt misschien heel dienstverlenend, om altijd beschikbaar te zijn. Het wordt waarschijnlijk ook nog eens gewaardeerd door je collega’s, die het wel fijn vinden dat je snel reageert op hun mail, app of telefoontje. Alleen vergeet je een belangrijk ding als je altijd voor de ander klaar wilt staan; jezelf! Door er altijd te zijn is er een grote kans dat je over je eigen grenzen heen gaat en dat werk en privé zo erg door elkaar heen lopen dat je onvoldoende aan je rust toe komt. En dat is niet goed voor jezelf en uiteindelijk ook niet goed voor de ander. Daarnaast zorgen al deze verstoringen ervoor dat je niet toekomt aan je echte werk. Dat levert je natuurlijk geen voldoening op.

Meer bereikbaar
Hoe je het anders kunt doen? Door minder beschikbaar te zijn en daardoor juist beter bereikbaar te blijven! Als je aan het werk bent, laat je dan niet afleiden door verstoringen. Maak je klus eerst met volle concentratie af. Als het je daarna uitkomt kun je jezelf weer beschikbaar stellen en de ander antwoorden. Zo kom jij toe aan de werkzaamheden die je wilde doen, wat bergen voldoening en energie geeft, en sta je de ander te woord op een moment dat je daar alle tijd en ruimte voor hebt zonder het te hoeven afraffelen. Jij blij, de ander blij!

Denk er dus eens over na hoe je ervoor kunt zorgen dat je lekker door kunt werken zonder verstoringen. Een idee is bijvoorbeeld het uitzetten van al je notificaties van nieuwe berichten. Bepaal ook hoeveel tijd per dag, en vooral ook wanneer, je beschikbaar wilt zijn om mensen te antwoorden.

Trend – Werk duurzaam. Werk met aandacht ongestoord en met volle focus aan je klus. Als je daarna beschikbaar bent neem dan ook echt even de tijd om de ander te antwoorden.

Met plezier naar je werk en voldaan je dag afsluiten?