Stop met uitstellen ga het gewoon doen!

Welke smoes heb jij om maar niet aan die vervelende klus te hoeven beginnen? Misschien iets van “Morgen begin ik, echt”. Of: “Eerst even thee halen, anders kom ik niet op gang”. Of misschien: “Het is niet handig om daar nu aan te beginnen, dat doe ik straks wel”. Herkenbaar? Voor nu voelt het vast goed als je niet hoeft te beginnen aan iets waar je tegenop ziet. Als je echter structureel (dezelfde) dingen voor je uit blijft schuiven, dan gaat dit je zeker onrust en stress opleveren. Krijg dus grip op je uitstelgedrag!

Je hebt je er vaak onbewust in bekwaamd. Op het moment dat je iets moet doen waar je geen zin in hebt of tegenop ziet, verzin je spontaan een andere klus. Hierdoor hoef je niet aan de slag met wat je moest gaan doen. Op dat moment kun je je daarbij goed voelen. Want, wat je nu aan het doen bent is toch ook nuttig?

Zolang je met uitstelgedrag bezig bent hoef je je geen zorgen te maken over de klussen die je eigenlijk nog zou moeten afhandelen. Echter, je komt zo niet toe aan dat wat echt moet gebeuren. Daarnaast zorgt de tegenzin voor het afhandelen van een actie vaak voor meer tijd en energie dan de taak zelf.

Jezelf voor de gek houden
Hoe dat komt? Op korte termijn lijkt het heel rendabel om een afspraak met jezelf niet na te komen. Dus, om niet te doen wat je je voorgenomen had. Omdat je bijvoorbeeld geen zin hebt. Alleen, door uit te stellen wordt het werk niet minder en het probleem lost zich ook niet vanzelf op. Eigenlijk maak je het voor jezelf alleen maar lastiger door er niet aan te beginnen. Ergens in je hoofd blijft namelijk rondzingen dat je die actie nog moet doen. Blijf je klussen uitstellen, dan zal de onrust in je hoofd alleen maar toenemen. Op de lange termijn heb je dan eigenlijk alleen maar last van je eigen uitstelgedrag.

Bewust van je eigen uitstelgedrag
Wil je stress door uitstellen voorkomen? Dan is het belangrijk om je bewust te worden van jouw uitstelgedrag. Elke keer als je opmerkt dat je aan het uitstellen bent, vraag jezelf dan de volgende drie dingen af:

  • Waarom stel ik uit en pak ik het niet direct op?
  • Wat levert het mij op als ik uitstel?
  • Wat is het risico van mijn uitstelgedrag?

De kans is groot dat je na het beantwoorden van deze vragen besluit om maar meteen aan de slag te gaan. Bij mij werkt dit in ieder geval prima om in actie te komen. En wat een verademing als ik die rot klus toch maar mooi heb geklaard!

Idee! Ga tijdens jullie teamdag eens aan de slag met de twee uur durende workshop ‘Niet meer uitstellen wel gaan doen’. Een super gezellige manier om samen bezig te zijn, en je hebt daarna nog lang plezier van je persoonlijke inzichten rondom jouw uitstelgedrag!

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn