Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

2 november 2013

Stop met plannen en organiseren, dit werkt beter!

Netjes en georganiseerd werken geeft rust en overzicht. Aan de andere kant kost het tijd en dus geld. De vraag is; zou je minder goed functioneren of zou je kwalitatief minder goed werk afleveren als je wat meer chaos in je leven toelaat? Vandaar een aantal overwegingen die aangeven waarom het misschien helemaal niet zo verkeerd is om al dat plannen en organiseren eens lekker te laten voor wat het is…

Beter openstaan voor prioriteiten
Je eigen prioriteiten toekennen aan acties zorgt voor structuur; het is duidelijk wat je als eerste op dient te pakken. De vraag is alleen of je altijd goed in staat bent om de juiste volgorde van urgentie te bepalen. Misschien kom je al zoekende in je inbox wel een email tegen die je inspireert om een nog belangrijker actie uit te voeren dan je van plan was.

Voorkom dat je steeds opnieuw moet plannen
Een planning maken geeft duidelijkheid wanneer wat gedaan moet worden zodat je niet in tijdnood komt. Gegeven is alleen dat omstandigheden in de tijd vaak veranderen. Als je dus vroeg in het traject al een planning maakt, dan is de kans groot dat je je planning moet bijstellen. Vroeg plannen is daarom vaak twee keer plannen.

Voorkom energieverspilling
Hoeveel tijd moet je besteden aan het maken van een goede planning? Voorkom dat je meer energie steekt in het opzetten van een planning dan de tijd die het kost om iets gewoon te gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan het urenlang op internet zoeken naar een vlucht die een uurtje korter duurt.

Doe niet teveel
Als het kan handel ik dingen gelijk af. Aan de andere kant; hoe vaak lossen dingen zich niet vanzelf op? Of blijkt achteraf dat ik onnodig aandacht aan iets besteed heb. Dingen een poosje op zijn beloop hoeft dus helemaal niet verkeerd te zijn.

Zorg voor een bredere blik
Als je alleen wekt vanaf je takenlijst, dan voer je de taken die er niet op staan nooit uit.

Sluit niet de verkeerde dingen uit
Als je veel van je tijd besteedt aan tijdverspillers, kom je wellicht niet toe aan de dingen die je wilt doen. Dus proberen we onze tijdverslinders zo veel mogelijk uit te sluiten uit onze werkdagen. Hoe weet je alleen dat je er goed aan doet om deze dingen niet meer te doen? Misschien geven ze je juist wel een geweldige ingeving.