Stop met het oplossen van andermans problemen

Los jij (graag) andermans problemen op? Realiseer je dan wel dat de kans groot is dat er altijd een beroep op je gedaan zal blijven worden als dingen niet lekker gaan. Jij kan daardoor structureel tijd te kort komen en de ander zal zo niet de ruimte krijgen om zichzelf verder te ontwikkelen. Leer dan ook om verantwoordelijkheden daar neer te leggen waar ze echt horen. Want, hoe meer jij voor andere mensen doet, hoe afhankelijker deze mensen van je worden.

Natuurlijk, als je dingen zelf doet gaat het sneller en je weet dat het goed gedaan wordt. Maar ja, wat gebeurt er als jij altijd de veters van een kind blijft strikken? Juist, dan leert het kind dit nooit zelfstandig te doen en kun jij tot in lengte van jaren dit klusje op je nemen. Hieronder drie tips die je helpen om niet alle werkzaamheden op jouw schouders neer te laten komen.

Bepaal wie verantwoordelijk is
Lopen dingen fout en wordt je hulp gevraagd, bepaal dan of jij ervoor verantwoordelijk bent om het probleem op te lossen of dat je misschien meer de rol hebt om te ondersteunen in het vinden van een oplossing. Zo voorkom je dat je met een ‘aap’ van een ander wordt opgescheept. Ga dus niet in je eigen mailbox op zoek naar een email die iemand kwijt is maar verwijs de persoon door daar diegene die de email verstuurd heeft.

Laat anderen zelf meedenken in oplossingen
Als jij problemen van anderen op probeert te lossen geef je daarmee onbedoeld aan dat je er geen vertrouwen in hebt dat de ander het probleem zelf kan oplossen. Ga dus niet zelf met die lastige klant bellen maar probeer de ander mee te laten denken in het vinden van oplossingen en laat deze ook door die persoon uitvoeren. Zo kan de ander leren en vergroot dat de onafhankelijkheid van jou.

Ondersteun daar waar nodig
Vindt de ander het fijn dat je wat langer meekijkt? Prima. Zorg er dan alleen wel voor dat je dat altijd doet op basis van sturen en meedenken. Voor je het weet stap je in de valkuil van het overnemen. De ander kan dan lekker lui achterover kan hangen terwijl jij weer hard (voor de ander) aan het werken bent.

Denk dus altijd eerst even na over wat je wel en niet kunt en wilt doen voordat je spontaan je hulp aan anderen aanbiedt!

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn