Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

29 juni 2015

Sprankelend de zomer in? Weet wat je energie geeft en wat je energie kost!

Vaak weet je wel waar je goed in bent en wat je energie geeft. Maar wist je dat jouw persoonlijke kwaliteiten juist ook je valkuilen kunnen zijn die al je energie op slokken? Kom er dus achter wat je valkuilen zijn en ga daarmee aan de slag. Zodat je energievreters energiegevers gaan worden!

Iedereen heeft persoonlijke eigenschappen die plezierig zijn in het werk. Zo is de één behulpzaam, straalt de ander van optimisme of heeft een volgende een daadkrachtige instelling. Eigenschappen die positief zijn, zowel voor jezelf als voor je (werk)omgeving. Maar pas op; jouw kernkwaliteit kan uiteindelijk hinderlijk worden als je erin doorschiet.

Van kwaliteit naar vijand
Je behulpzaamheid schiet dan bijvoorbeeld door naar bemoeizucht, je gedrevenheid wordt drammerigheid en het secuur zijn wordt muggenzifterij. En help, daarmee wordt je kernkwaliteit ineens je valkuil. Wat voor jezelf en je omgeving in het begin als prettig werd ervaren zorgt nu voor het verdwijnen van het werkplezier waarbij het ook nog eens al je energie opslurpt. Hoe kun je nu voorkomen dat je ‘doorslaat’ en je kwaliteit je vijand wordt?

Bepaald je eigen kwaliteit, valkuil en uitdaging
Slim om voor jezelf eens op papier te zetten wat jouw kwaliteiten zijn. Bekijk dan per kwaliteit waarom het een goede eigenschap is (in het onderstaande voorbeeld aangeduid met een +), wat bij extremer gedrag valkuilen worden (-) en wat je kunt doen om minder last van je valkuil te hebben, je zogenaamde uitdaging (!). Hieronder een voorbeeld, in het artikel op de website kun je nog drie kwaliteiten vinden voor meer inspiratie;

Behulpzaam:
+ Je staat altijd voor een ander klaar en probeert anderen altijd zoveel mogelijk te helpen.
– Je gaat over je eigen grenzen heen doordat je slecht ‘nee’ kunt zeggen.
! Stel je eigen prioriteiten en wensen meer centraal.

Optimistisch:
+ Je ziet altijd mogelijkheden en pakt dingen makkelijk op. Je geniet van het leven.
– Je bent niet altijd realistisch en kunt naïef zijn.
! Heb een meer realistische kijk op dingen en wees kritisch bij verleidingen.

Perfectionistisch:
+ Je resultaat is altijd perfect. Je bent betrouwbaar, kritisch en zorgt voor overzicht.
– Je kunt blijven hangen in details wat veel tijd en energie kost.
! Leer de dingen meer los te laten en te genieten van het nu. Goed is goed genoeg.

Daadkrachtig:
+ Je pakt door, levert snel en veel werk. Mensen kunnen op je rekenen.
– Je bent drammerig doordat je anderen overtuigd en te snel gaat.
! Neem tijd om te communiceren en sta open voor feedback.

Zo krijg je meer energie en meer werkplezier!
Door met deze tips aan de slag te gaan kun je jezelf helpen om minder last te hebben van je valkuil(en);

1. Wees je bewust van je valkuil. Je valkuil voelt soms als vertrouwd gedrag, maar realiseer je dat het voor jou (en voor anderen) een energie vreter is.

2. Ga na wat jouw uitdaging is en ga daarmee aan de slag. Neem hierin kleine stapjes om dingen anders te doen. Bijvoorbeeld deze week beginnen met één keer nee te zeggen tegen iets (kleins) wat je niet wilt.

3. Gebruik je kwaliteit, het is je ultieme energie gever, maar sla er dus zeker niet in door!

Vind je het lastig om zelf te zien wat je valkuil is? In al mijn workshops en coaching on the job help ik je om je valkuil(en) te ontdekken en deze om te zetten naar meer energie en meer werkplezier. Maak daar dus gebruik van!