Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

1 oktober 2010

Plannen heeft toch geen zin, er is altijd wel iets wat tussendoor komt

Hoe komt het toch dat sommige mensen in één dag meer lijken te doen dan anderen in een week? Zijn zij zo geweldig of hebben ze bepaalde vaardigheden die jij niet hebt? Tja… misschien zijn zij beter in het plannen en organiseren van hun werkzaamheden en houden zij zich ook beter aan hun planning. Maar ook jij kunt het!

Onderstaand een aantal reacties van deelnemers aan de workshop Tijd voor je Planning en PC op de stelling dat plannen toch geen zin heeft:

  • ‘Zonder planning geen einddoel.’
  • ‘Je moet iedere keer opnieuw plannen als je geen planning hebt.’
  • ‘Ik heb geen voldoening als ik geen werkzaamheden kan afvinken.’
  • ‘Dingen die je tussendoor doet hebben niet altijd prioriteit.
  • ‘Geen planning zorgt ervoor dat je je laat leiden door de waan van de dag.’

 

Graag overzicht
Hmm… de conclusie van deze uitspraken lijkt duidelijk: we vinden het toch wel heel prettig om te weten wat we wanneer moeten en willen doen. Kijk nu eens naar je agenda? Staan daar alle werkzaamheden in die je vandaag wilt doen? Zo ja, weet je echt zeker dat je niets vergeten bent? Zoals het vrijhouden van tijd voor de afhandeling van je post en het houden van je lunchpauze? En heb je ‘lucht’ in je agenda gelaten die je kunt gebruiken als er zich onvoorziene zaken voordoen?

Plannen dagelijkse werkzaamheden
Wij zien zelden planningen waarin dagelijks terugkerende bezigheden ook daadwerkelijk worden opgenomen. Maar, als je in je agenda geen ruimte vrijhoudt om bijvoorbeeld je mailbox door te nemen, dan komen er vanzelf andere (al dan niet geplande)werkzaamheden voorbij die ervoor zorgen dat je helemaal geen tijd hebt om je mail af te handelen. Plan daarom ook je dagelijks terugkerende werkzaamheden in je agenda!

Tussendoor heeft geen voorrang
Je bent uiteindelijk zelf diegene die je eigen planning mag uitvoeren en dat is soms best lastig. We zijn daarbij vooral geneigd om dingen die tussendoor komen voorrang te verlenen. Waarom? Moet die nieuwe klus altijd direct afgehandeld worden of kun je hem op een later moment inplannen? Als het niet nodig is om zaken meteen op te pakken, hou je dan aan je oorspronkelijke planning!