Ontspan, het is maar werk!

Van de week betrapte ik mezelf er op; ik zat vreselijk te stressen om iets af te krijgen. Later heb ik me oprecht afgevraagd waarom ik mezelf zo gek aan het maken was. Want, wat was er eigenlijk allemaal voor ergs gebeurd als ik de klus niet af had op de afgesproken dag? Een mooi moment om eens terug te denken aan wat Afrikaanse inzichten rondom tijd en tijdsbeleving. Het heeft mij weer een beetje doen ontspannen….

Geen klok, geen agenda. In grote delen van het Afrikaanse continent heeft men een hele andere perceptie bij het verstrijken van de tijd dan wij. Zo vroeg ik op het platteland van Ethiopië een klein ventje naar zijn leeftijd. ‘Veertien’ zei hij stellig. Gezien zijn postuur leek me dat een beetje oud, maar zijn vriendjes bevestigden het. Later hoorde ik dat de boeren in dat gebied twee keer oogsten in wat wij een jaar noemen. En voor hen begint met iedere oogst een nieuw jaar.

Wanneer is je dag goed?
Leven zonder tijd maar op het ritme van de opkomende en ondergaande zon lijkt misschien heerlijk. Weg werkdruk, spanning en stress. Maar dat is natuurlijk zeker niet altijd het geval. Veel mensen zijn dagelijks heel hard bezig met overleven. Familieleden en vee hebben immers eten en drinken nodig en dat is niet altijd vanzelfsprekend voorradig.

Zo stelde ik een typische Nederlandse vraag aan een Ghanese moeder die ’s avonds tevreden voor haar lemen huis zat; ‘heeft u een fijne dag gehad?’. Ze keek me niet begrijpend aan en antwoordde; ‘iedereen heeft vandaag te eten gehad, er is niemand dood gegaan’. Tja…

Wanneer is het een goed moment?
Het antwoord van deze vrouw helpt mij om de waan van alledag een beetje te relativeren. Want, wat gebeurt er werkelijk als je je klus een dag later afrondt? Of als je een kwartier later op je afspraak komt. Natuurlijk, afspraken zijn er om na te komen. Maar aangezien we de meeste afspraken zelf hebben gemaakt, kunnen we ook kritisch kijken naar de haalbaarheid. Hiermee wil ik absoluut niet stimuleren om ‘maar wat te doen wanneer het je uitkomt’. Wel om te bepalen wat op dat moment echt belangrijk voor je is.

Wees kritisch
Is die afspraak echt zo urgent dat je je er helemaal voor over de kop moet werken? Ben jij er als enige verantwoordelijk voor? Moet het echt zo perfect? Alle drie zijn ingrediënten voor een loerende burn-out. De vijf belangrijkste valkuilen om een burn-out op te lopen vind je hier. Dus goed om je af te vragen of morgen ook een mooie dag is om ermee verder te gaan. Aan jou de keuze…

 

 

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn