Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

3 september 2009

Niet uitstellen maar doen

“Morgen begin ik, echt”. Of; “Eerst even thee halen, anders kom ik niet op gang”. Maar ook;“Het is niet handig om daar nu aan te beginnen, dat doe ik strakjes wel”.

Herken je één van deze gedachten? Als we eerlijk tegenover onszelf zijn weten we dat dit eigenlijk alleen maar smoesjes zijn om niet te hoeven beginnen aan iets.

Die smoesjes hebben een officiële naam; uitstelgedrag. Ooit gerealiseerd dat het inzetten van je ‘uitstelkwaliteiten’ voor onrust en stress kan zorgen?


Je hebt je er vaak onbewust in bekwaamd; op het moment dat je iets moet doen waar je geen zin in hebt of tegenop ziet, verzin je spontaan een andere klus. Hierdoor hoef je niet aan de slag met wat je wilde gaan doen. Op dat moment kun je je daarbij goed voelen. Want, hetgeen je nu aan het doen bent is immers toch ook nuttig?

Zolang je met uitstelgedrag bezig bent hoef je je geen zorgen te maken over de klussen die je eigenlijk nog zou moeten afhandelen. Echter, je komt zo niet toe aan dat wat echt moet gebeuren. Daarnaast zorgt de vrees voor het afhandelen van een actie vaak voor meer tijd en energie dan de taak zelf.

Jezelf voor de gek houden
Hoe dat komt? Op korte termijn lijkt het heel rendabel om een afspraak met jezelf niet na te komen. Dus; om niet te doen wat je je voorgenomen had. Omdat je bijvoorbeeld geen zin hebt. Alleen, door uit te stellen wordt het werk niet minder en het probleem lost zich ook niet vanzelf op.

Eigenlijk maak je het voor jezelf alleen maar lastiger door er niet aan te beginnen. Ergens in je hoofd blijft namelijk rondzingen dat je die actie nog moet doen. Blijf je klussen uitstellen, dan zal de onrust in je hoofd alleen maar toenemen. Op de lange termijn heb je dan eigenlijk alleen maar last van je eigen uitstelgedrag.

Bewust van je eigen uitstelgedrag
Wil je stress door uitstelgedrag voorkomen? Dan is het belangrijk om je bewust te worden van jouw uitstelgedrag. Elke keer als je opmerkt dat je aan het uitstellen bent, vraag jezelf dan de volgende dingen af:

  • Waarom stel ik uit en pak ik het niet direct op?
  • Wat levert het mij op als ik uitstel?
  • Wat is het risico van mijn uitstelgedrag?

De kans is groot dat je na het beantwoorden van deze vragen besluit om maar meteen aan de slag te gaan. Dan mag je vervolgens best trots op jezelf zijn (zonder uitstel!)…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.