Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

10 augustus 2016

Neem OMA lekker niet mee

Een goede reden om OMA deze zomer lekker thuis te laten. Ze zorgt alleen maar voor misverstanden, onduidelijkheid en ergernissen. En dan bedoel ik uiteraard OMA met hoofdletters; laat je Oordelen, Meningen en Adviezen achterwege een je zult merken dat je veel plezierigere en interessante gesprekken krijgt.

In een gesprek zijn we snel geneigd om onze eigen denkbeelden op de ander over te brengen. Ik betrap mezelf er ook wel eens op dat ik de ander probeer te overtuigen van mijn eigen ideeën en mening. Vaak is dat goed bedoeld. Ik heb bijvoorbeeld ergens goede ervaringen mee en probeer de ander zo ver te krijgen om het ook op dezelfde manier te doen. De vraag is alleen; zit de ander op mijn oordeel, mening of advies te wachten?

Van oordelen naar waarnemen
Eén van de deelnemers aan mijn workshop ‘Slimmer plannen, Slimmer werken’ staarde met een lege blik naar buiten. ‘Spreekt dit onderwerp je misschien niet aan?’, vroeg ik. ‘Uh, juist wel. Ik realiseerde me ineens waarom ik aan het einde van de werkdag vaak niet gedaan heb wat ik wilde doen.’ Ik koppelde het staren aan ‘niet interessant’ en trok daarmee een verkeerde conclusie. Ik had beter zonder oordeel kunnen beschrijven wat ik zag: ‘Ik zie dat je uit het raam aan het kijken bent, vertel eens’.

Geef niet de hele tijd je mening
Pas op dat je niet te pas en te onpas je mening geeft, zeker als daar niet om gevraagd wordt. Het kan maken dat je overkomt als een betweter. En wie zegt dat jouw mening de juiste is?!

Stop met adviseren
Soms willen mensen gewoon hun verhaal aan je kwijt zonder dat ze je advies willen horen. Geef ze dan ook alle ruimte om te vertellen wat ze willen. Daarmee voorkom je ook het befaamde ‘ja-maar’ gesprek. ‘Je vertelt dit nu wel, maar heb je ook gedacht aan…’. Als de ander je advies wil kan hij daar zelf om vragen. En als het je niet duidelijk is wat de ander van je verwacht, kun je altijd vragen of een luisterend oor voldoende is, of dat je nog iets anders voor de ander kunt betekenen.

Luister oprecht en laat je verrassen
Probeer jezelf dan ook aan te leren om echt te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft en goed door te vragen zodat de kern van het verhaal goed naar voren komt. Je zult versteld staan wat een beetje nieuwsgierigheid je allemaal oplevert!

Eye-opener: waarom je het zelf lastig kunt vinden om niet oprecht te luisteren…