Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

30 mei 2018

Knopen doorhakken zonder spijt

Wil je vanaf nu minder twijfelen en sneller besluiten nemen waar je achteraf geen spijt van krijgt? Houdt dan deze inzichten paraat!

Onderstaande vier tips geven je houvast in het nemen van besluiten. Pak ze er dus even bij als je voor een keuze staat en je niet zo goed weet wat te doen…

Twijfel je? Niet doen!
Een oude wijsheid, maar eentje die actueel blijft. Voelt het niet goed, doe het dan niet.

Laat je niet overvallen
Neem nooit direct een besluit, zeker niet als je door een vraag wordt overvallen. Dit voorkomt dat je toezeggingen doet waar je later spijt van krijgt. Je antwoord uitstellen kun je doen door te vragen of iemand de vraag even op de mail wil zetten of door aan te geven dat je er morgen op terug zal komen. Hiermee trek je ook nog eens het initiatief naar je toe.

Wat bij mij in een overleg ook goed werkt is om op mijn handen te gaan zitten tegen die tijd dat de taken verdeeld gaan worden. In mijn enthousiasme wil ik wel eens te snel mijn hand opsteken. En dat gaat een stuk lastiger als ik erop zit. Die kleine belemmering geeft me vaak net voldoende ruimte om te bedenken of ik echt ‘ja’ wil zeggen of dat ik me eigenlijk min of meer wil opofferen.

Vraag even verder
Zeg nooit ‘ja’ tegen een verzoek voordat je deze drie vragen hebt gesteld;

  1. Wat verwacht je precies van mij?
  2. Hoeveel tijd denk je dat dit gaat kosten?
  3. Wanneer wil je dat het klaar is?

Pas als je een goed beeld hebt van wat er allemaal van je wordt verwacht, hoeveel tijd je erin moet steken en als je weet wanneer de deadline is, kun je inschatten of je het wilt en of het haalbaar voor je is. Accepteer dus nooit meer een vraag zonder een aantal tegenvragen gesteld te hebben!

‘Nee’ is ook een besluit
Prima om ‘nee’ tegen iets te zeggen. Voel je daarover niet schuldig. Je voelt je toch ook niet schuldig ten opzichte van de ander als je ‘ja’ zegt?!

Hier lees je nog vijf tips over hoe je snel maar gedegen een besluit kunt nemen.