Iets niet doen doet je wel iets

Het lijkt zo lekker, om werkzaamheden voor je uit te schuiven waar je tegenop ziet. Op korte termijn geeft dat ook vaak een goed gevoel. Alleen, als je dingen vooruit blijft schuiven en als je zaken structureel niet oppakt dan wordt de onrust in je hoofd groter en dan neemt de stress toe. En dan voelt uitstellen niet meer goed!

Een e-mail als ongelezen markeren omdat je niet zo goed weet wat je ermee aan moet. Dat A4-tje van de ene stapel naar de andere verplaatsen zonder er iets mee te doen. En voor dat lastige telefoontje heb je eigenlijk meer informatie nodig en dus kun je er nu niet mee aan de slag. Voorbeelden die allemaal onder één categorie vallen; uitstelgedrag.

Vooruit schuiven
Eerlijk is eerlijk; we hebben allemaal klussen die we voor ons uit schuiven. Omdat we niet zo goed weten hoe we het aan moeten pakken, omdat we er tegenop zien om er mee aan de slag te gaan of omdat we er gewoon geen zin in hebben. Maar ja, de klus wordt vaak ook niet vanzelf ‘opgelost’. En dus moet je toch iets doen. Het liefst zo snel mogelijk.

Voorkom onrust en stress
Zie je op tegen een klus, dan werkt het vaak het beste om het maar meteen op te pakken. Omdat het vaak zo is dat hoe langer je wacht met het nemen van actie, hoe meer je er tegenop gaat zien. En dat helpt niet om te starten met de uitsteltaken. Daarnaast gebeurt er nog iets; in je hoofd maak je minder leuke dingen steeds ingewikkelder naarmate je ze langer uitstelt. Dat kan beide voor onrust en stress zorgen.

Hou het klein
Maar ja, hoe kan je jezelf er dan toe zetten om aan die vervelende klus te beginnen?

Een slim hulpmiddel om toch in actie te komen is om te kijken welke eerste kleine stap je kunt zetten. Dus geen uren blokken om iets uit te werken, maar wel 11 minuten vrij maken om de eerste informatie op te vragen voor het rapport dat je moet schrijven. En kan je werkplek wel een uitmest-sessie gebruiken? Haal niet meteen alles overhoop. Begin gewoon met het uitzoeken van twee ordners. Als je dat de komende dagen herhaalt wordt het opruimen ineens wel een haalbare klus.

Starten motiveert
De kracht van deze kleine actie zit hem er in dat je daadwerkelijk gestart bent met de klus waar je tegenop ziet. De kop is er af en je hebt aan jezelf laten zien dat je het wel kunt. Je zult merken dat het je motiveert als je aan de slag gaat. Want, hoe lekker voelt het als je op een gegeven moment die vervelende actie van je lijstje weg kunt strepen?

En oh ja, hoe vaak zeg je achteraf ‘dat viel eigenlijk best wel mee’? Nog een goede reden om meteen aan de slag te gaan met die ene meest vervelende uitstelklus. Succes!

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn