Iets minder perfect levert je juist betere resultaten op!

Wat werken jullie toch met veel enthousiasme. Alleen, soms stel je wel hele hoge eisen aan jezelf hoor! Ben jij een perfectionist? Dan kan dat niet alleen jezelf maar ook je werk behoorlijk in de weg zitten. Zo kan je perfectionisme ervoor zorgen dat het allemaal juist niet zo goed loopt. Daarnaast is je onzekerheid vaak helemaal nergens voor nodig. Ontdek jouw valkuil en ga er anders mee om. Je zult zien dat je je werkzaamheden daardoor veel makkelijker oppakt, dat je er ook nog eens minder spanning bij voelt en dat je je werk nog steeds goed (of misschien zelfs wel beter) doet!

Wil je goed werk blijven leveren, alleen met minder stress en meer plezier? Zet dan een van deze valkuilen om in een meer prettige manier van werken…

Geen fouten mogen maken | Geschat wordt dat we twee tot vijf fouten per uur maken. Het is dus geen falen als er een keer iets niet goed gaat! En als je iets niet perfect uitvoert wil dat niet meteen zeggen dat je het verkeerd of slordig doet. Probeer fouten dan ook niet krampachtig te voorkomen en laat ze je niet verlammen door er onzeker van te worden. Accepteer dat dingen niet altijd gaan zoals je wilt en realiseer je dat er meerdere manieren zijn om ergens te komen. Als dat lukt doe je het altijd goed!

Alles meteen op willen pakken | Het voelt misschien heel dienstverlenend en fijn om de ander zo snel mogelijk te helpen of binnen tien minuten een email te beantwoorden, alleen is het juist helemaal niet efficiënt om meteen aan de slag te gaan met iedere klus die voorbijkomt. Er is namelijk een grote kans dat je iets oppakt wat niet bij jou hoort, of dat je de nieuwe klus voorrang geeft boven een oude die urgenter is. Nieuwe taak? Beslis of je het echt op moet pakken en zo ja wanneer. Ga niet direct op elk verzoek in, neem altijd eerst de tijd om de juiste prioriteiten te stellen. Dat geeft rust en de juiste focus.

Niet realistische (hogen) eisen aan jezelf stellen | Meestal ben jij het zelf die de hoge eisen stelt! Je omgeving vraagt echt niet altijd 110% van je. Soms is 80% ook al meer dan voldoende. Leg daarom de lat niet zo hoog, je krijgt er alleen maar stress van die je prestatie vermindert. Probeer om meer balans te vinden en realistisch te zijn. Bijvoorbeeld door te vragen wat de ander van je verwacht.

Lastig knopen door kunnen hakken | Lang nadenken over een probleem, geen beslissing durven nemen of vinden dat je pas kunt beginnen als je alle informatie hebt. Tja, met al dat uitstellen duurt het lang voordat er iets gaat gebeuren! Daarnaast zorgt uitstellen voor een constante druk (‘ik moet dat en dat nog doen’) en wordt het door je omgeving vaak gezien als onzekerheid en misschien zelfs onbekwaamheid. Ga dus gewoon beginnen! Loop je ergens tegenaan, dan kun je dat al gaandeweg oppakken.

Niet genieten van wat je doet | Leer de dingen meer los te laten en te genieten van wat je wel doet.

Je hoeft je werk dus niet minder te doen, maar wel anders! Ik geef je hierover graag nog meer tips in mijn (on-line) coaching. Wanneer wil je starten?!

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn