Hoeveel apen zitten er op jouw schouder?

Natuurlijk is het goed om je verantwoordelijk te voelen. Maar dan wel graag alleen over die dingen die tot jouw prioriteiten of jouw invloedsfeer behoren! Als je veel dingen naar je toe trekt, klussen liever zelf oppakt of je drukt maakt over iets wat je toch niet kunt veranderen, dan zet je een hoop apen op je eigen schouder. En dat levert frustraties en stress op. Maak van jezelf dus geen ‘klimboom’ voor problemen!

Een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebben is een prima eigenschap. Je bent je dan immers bewust van het belang om de dingen goed uit te voeren. Slaat dit gevoel echter door, dan kun je daar veel last van hebben. Misschien herken je je eigen slapeloze nachten of gepieker hier wel in. Het jezelf druk maken om de verkeerde dingen kan ook betekenen dat je niet meer toekomt aan je eigen werk doordat je in beslag genomen wordt door andere taken.

Laat het lekker bij de ander!
Het is dus goed om jezelf bewust te zijn van de dingen die je je naar jezelf toetrekt, maar die eigenlijk helemaal niet bij jou horen. Denk aan het oplossen van problemen van anderen, het ‘voor de zekerheid’ meekijken bij een project of je druk maken over dingen waar je geen invloed op hebt. Maar, hoe doe je dat?

Ben of voel je je verantwoordelijk?
Schrijf eens op waar jij je allemaal verantwoordelijk voor voelt. Kijk daarna kritisch naar je overzicht door het stellen van de vraag: ‘ben ik hier verantwoordelijk voor, of voel ik me er verantwoordelijk voor’. Als je er daadwerkelijk verantwoordelijk voor bent, omdat je het bijvoorbeeld zo afgesproken hebt, pak het dan ook op. Vergeet alleen niet dat je hulp aan anderen mag vragen! Ben je er niet verantwoordelijk voor, leer dan los te laten.

Voel je je verantwoordelijk; leer loslaten
Als je veel verantwoordelijkheid voelt een aantal tips om te leren dit meer los te laten:

  • Accepteer dingen zoals ze zijn als je ze niet kunt veranderen.
  • Houd niet alles zelf in de hand. Vertrouw op de kwaliteiten en de betrokkenheid van je collega’s. Ze doen het werk misschien anders, maar dat kan net zo goed zijn als jouw manier van werken.
  • Juist als je alles leuk vindt om te doen, leer dan toch je grenzen te stellen en ‘nee’ te zeggen tegen dingen die niet tot je takenpakket behoren. Je wordt hier immers niet op beoordeeld. En als jij het zelf blijft doen geef je anderen geen ruimte om te doen wat ze leuk vinden of waar ze goed in zijn!

Tip: laten we samen kijken naar hoe jij met minder stress plezieriger kunt werken!

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn