Hoe je ervoor kunt zorgen dat je iets niet doet…

Besluiten iets niet te doen is niet altijd makkelijk! Je leest ook bijna nooit hoe je dat doet, terwijl je wel wordt bedolven met tips om je goede voornemens waar te maken. Daarom doen wij het; een artikel dat je gaat helpen om vanaf nu iets niet meer te doen.

Voor het uitvoeren van je goede voornemens geldt vaak dat je ze heel concreet moet maken, willen ze enige kans van slagen hebben; “in dit geval ga ik dat doen op deze manier en op dat moment”.

Niet mogen, wel willen
Uit nieuw onderzoek is echter gebleken dat het concreet formuleren van je acties niet helpt als je iets niét wilt doen. Het werkt dan juist tegenovergesteld; als je iets niet mag, wordt de aandrang juist sterker. Mag je niet denken aan die bekende witte beer, dan moet je er natuurlijk wel aan denken. En zo is het ook bij voornemens om met slechte gewoontes te breken.

Wil je geen broodje bal meer eten in de kantine, dan krijg je natuurlijk meteen trek als je de geur alleen al ruikt. Of als je jezelf als doel stelt om ‘niet gelijk te gaan rennen als een ander een beroep op je doet’, dan zou dat volgens het onderzoek juist aanzetten om anderen wel direct een helpende hand te gaan aanbieden.

Van ‘niet’ naar ‘wel’
De kunst zit hem erin om te bedenken wat je wel wilt en om dit ook zo te formuleren. Vaak gaat het dan om een achterliggend doel dat je wilt bereiken. In bovenstaand geval het bepalen van het hogere doel dat hoort bij het niet meteen in actie te komen als iemand een beroep op je doet. Deze wens zou bijvoorbeeld kunnen zijn; voldoende tijd hebben voor het uitvoeren van mijn eigen werkzaamheden. Als je leidinggevende vraagt of je nu iets wilt doen, met dit doel in je achterhoofd, is het wellicht makkelijker om hier niet direct op in te gaan. Je krijgt anders immers problemen met het afhandelen van de werkzaamheden waarmee je op dat moment bezig bent.

Valkuil
Wees wel gewaarschuwd voor een valkuil: het is vaak makkelijker om toch in je oude bekende gedrag terug te vallen omdat dit iets positiefs voor je oplevert (ik sta altijd voor een ander klaar, daarom word ik ook zo gewaardeerd). Terwijl hogere doelen meer tijd kosten om aan te wennen. Maar uiteindelijk leveren ze je natuurlijk wel meer op.

Kortom; als je formuleert wat je wilt voorkom je wat je niet wilt.

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn