Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

12 mei 2016

Geen last minute klussen of stress, zo ga je gewoon lekker ontspannen op vakantie!

Hoe lekker zou het zijn om dit jaar eens niet met een lijf vol stress op vakantie te gaan. Gewoon lekker op je gemak je werk afbouwen en als het even kan alvast een beetje genieten van je aankomende vrije dagen. Met deze tips is dat ook voor jou haalbaar!

Maak afspraken met je leidinggevende en vervanger
Het is goed om van te voren te weten of er iemand is die je werkzaamheden waarneemt. Zo ja, bepaal dan welke van jouw taken overgenomen worden tijdens je afwezigheid en welke niet en licht de ander op tijd in. Jouw afwezigheid heeft immers gevolgen voor de dag invulling van je vervanger. Maak een afspraak wanneer jullie de daadwerkelijke werkoverdracht doen. Als jullie werkwijzen of werkzaamheden erg verschillen, is het goed om op tijd te beginnen met het overdragen.

Maak een overdrachtsdocument
Begin een paar weken van te voren al met het verzamelen van informatie voor het overdrachtsdocument; welke zaken spelen er, zijn er belangrijke data tijdens jouw afwezigheid, wat kan je vervanger verwachten en wat moet daarmee gebeuren. Doe je dit op de laatste dag, dan vergeet je geheid dingen en moet je hier tijdens je vakantie je vervanger nog over inlichten.

Geen nieuwe klussen in de laatste week
‘Oh, dat doe ik nog wel even’ is funest! Klusjes duren vaak langer dan je denkt dus probeer de laatste dagen zo min mogelijk nieuwe dingen op te starten. Je kunt je tijd beter besteden aan het afronden van je werkzaamheden of om je klussen goed over te dragen aan je vervanger.

Out-of-office eerder aanzetten
Waarom zet je je afwezigheidsassistent pas aan op het moment dat je weg gaat? Dat betekent dat je tot die tijd geacht wordt alle binnenkomende emails nog af te handelen. Dat het veel slimmer is om de out-of-office een dag van te voren al aan te zetten lees je hier.

Houd je laatste werkdag vrij van afspraken
Er is in de laatste uurtjes voordat je vertrekt altijd meer te doen dan je denkt, dus zorg ervoor dat je daar voldoende ruimte voor hebt. Neem de tijd om je vervanger bij te praten, rond je laatste werk af en ruim je werkplek op.

Even helemaal weg
Bepaal van te voren of en hoe je tijdens vakantie bereikbaar bent voor spoedgevallen. Spreek ook met jezelf af hoe vaak je je email leest, als je dit al zou willen. Liefst niet vaker dan één keer per week…

Laat je out-of-office langer aan staan
Als je de tip onder het kopje ‘out-of-office eerder aanzetten’ hebt gelezen weet je waarom het ook zinvol is om deze niet meteen op je eerste werkdag weer uit te zetten!

Een luchtige eerste week
Je vakantiegevoel bij terugkomst zo lang mogelijk vast houden? Bouw rustig op! Je hoeft echt niet op je eerste werkdag je hele inbox gelezen en afgehandeld te hebben. Tip: lees bij overvolle postbakken je mail van het nieuwste bericht naar het oudste. Dan voorkom je dat je met zaken aan de slag gaat waarover later gemaild wordt dat je er niets meer mee hoeft. Een andere tip om rustig op te bouwen: plan de eerste paar dagen vooral ruimte in je agenda om bij te werken en bij te praten. Dat is namelijk ook onderdeel van werken!

Evalueer met je waarnemer
Vraag aan je waarnemer hoe het gegaan is en of er dingen zijn opgevallen. Iemand die een tijdje jouw werk heeft gedaan kan zinvolle suggesties voor je hebben en je krijgt gelijk een terugkoppeling of jullie overdacht goed verlopen is. Handig voor een volgende keer om te weten!