Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

1 februari 2011

Flexibel werken | Het nieuwe werken zonder stress en schuldgevoel

Flexibel werken is het helemaal. Zegt men. Wie wil er nou niet onafhankelijk van plaats en tijd werken? Lekker naar eigen vrijheid je zakelijke werkzaamheden en je privéleven indelen precies zoals jij dat wilt. Probleem is alleen dat we vaak nog niet zijn ingericht op flexibel werken. We hebben te kampen met een hardnekkige werkmentaliteit uit de jaren 1800 (!). En daar heb jij wellicht ook behoorlijk last van, waardoor flexibel werken eerder stress dan plezier oplevert.

De techniek maakt het mogelijk om plaats- en tijdsonafhankelijk te werken. Met je laptop en smartphone bij de hand kun je van de wereld je kantoor maken. Je hebt echter meer nodig dan alleen de techniek om succesvol te werken waar en wanneer jij maar wilt.

Gevraagd: passende vaardigheden
Ook al heb je je ondersteunende werkstructuren nog zo goed georganiseerd, zodat je bijvoorbeeld altijd inzage hebt in je lopende werkzaamheden, je naslag volledig gedigitaliseerd is of je afspraken hebt gemaakt hoe contacten te onderhouden met collega’s, je zult er vooral ook zelf klaar voor moeten zijn! Wil je flexibel werken, dan vraagt dat bepaalde vaardigheden van je.

Is er een balans?
Flexibel werken zou ervoor moeten zorgen dat je een betere balans kunt creëren tussen werk en privé. Is dat bij jou ook daadwerkelijk het geval? Is er echt een evenwichtige verdeling tussen werk en privé? In de praktijk blijkt namelijk dat de wijzers van de balans nogal eens doorslaan naar werk; we maken vaak meer uren als we altijd kunnen werken.

Het feit dat we langere werkdagen maken heeft wellicht te maken met onze arbeidsethos. Onze werkmentaliteit is nog een beetje blijven steken in de jaren 1800; overdag moet je aan het werk zijn (al dan niet op een kantoor). Ook al werken we ’s avonds nog aan een stuk, we voelen ons bezwaard als we overdag een paar uurtjes niet werken maar andere dingen doen, zoals gaan sporten of privé zaken regelen.

Grenzen (bij)stellen
We zullen dus vaardigheden moeten ontwikkelen die ons van het schuldgevoel afhelpen als we tijdens ‘kantooruren’ niet werken. Maar we zullen ook moeten afleren om te vinden dat we altijd bereikbaar moeten zijn, ook ’s avonds en in het weekend. Kortom; je moet je eigen grenzen opnieuw stellen bij flexibel werken. En je er daarna niet schuldig over voelen…