Feedback krijgen is een cadeautje

|

Zie je absoluut geen link tussen een cadeautje krijgen (dat vinden we meestal erg leuk) en positieve of negatieve feedback ontvangen (tja, daar zitten we vaak niet zo op te wachten)? Dan moet je zeker verder lezen. Met gekregen feedback kun je namelijk je voordeel doen. Je kunt er iets zinvols van leren… 

Hoe voelt het als iemand je een reactie geeft op je gedrag of iets dat je gedaan hebt? Vaak voelt het aan als kritiek, toch? We voelen ons aangevallen door de reactie van de ander. Maar, is dat eigenlijk wel nodig? Het antwoord is; ‘nee’.

Feedback bevat de mening van een ander en daarmee heb je altijd tijd de keuze om te bepalen wat je met de mening van de ander doet. Je kunt het naast je neerleggen als je het er niet mee eens bent. Of je kunt er iets mee doen zodat het jezelf verder brengt. Bijvoorbeeld door je gedrag aan te passen of zaken anders op te pakken.

Cadeautje uitpakken
Neemt iemand de moeite om je feedback te geven? Pak dit cadeautje dan op de juiste wijze uit;

  1. Zie feedback niet als aanval op jou als persoon. Ga ervan uit dat iemand iets wil vertellen over één aspect van bijvoorbeeld je werk.
  2. Schiet niet direct in de verdediging (ook als je het niet eens bent met de kritiek).
  3. Luister naar wat de ander te zeggen heeft, vraag door bij onduidelijkheden.
  4. Bepaal wat je met de feedback gaat doen; opvolgen of naast je neerleggen.

Vergeet de ander geen ‘strik’ te geven door te waarderen dat je feedback van hem of haar krijgt. Er is een zekere moed nodig om een ander aan te spreken!

Positieve feedback
Negatieve feedback ontvangen vinden we dus lastig. Maar als je dacht dat we blij zijn met positieve feedback, dan heb je het mis. We vinden het vaak behoorlijk lastig om een compliment aan te nemen van een ander. Of we wimpelen positieve feedback af, of we  bagatelliseren. “Zoveel werk was het niet. Trouwens, mijn collega heeft het meeste gedaan.”

Stop hiermee! Geniet van je compliment, je krijgt hem niet voor niets! Lastig? Eigenlijk is alleen “dank je wel” zeggen al voldoende. En dat is ook nog eens leuk voor de feedbackgever om te horen…

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn