Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

25 september 2015

Feedback geef je zo

Waarom kan het toch zo lastig zijn om te zeggen wat je wilt? Ik leg het je uit en geef aan hoe je op een prettige manier kritiek kunt geven.

In je hoofd zitten allemaal (onbewuste) gedachten waardoor je jezelf belemmert om dingen te zeggen. Zoals ‘misschien krijg ik ruzie’ of ‘wie ben ik om er wat van te zeggen’. Goed om bij jezelf na te gaan welke zinnen er door jouw hoofd spoken en te checken of ze kloppen. Vaak is dat namelijk niet zo. Als we kijken naar de twee voorbeelden dan is feedback geven zeker geen garantie voor ruzie en daarnaast heb jij ook het recht te zeggen wat je wilt.

Prettige kritiek
Zo kun je altijd zeggen wat je wilt;
• Geef concreet en specifiek aan welk gedrag je wel of niet prettig vindt.
• Geef aan welk effect dat op je heeft (wat zijn de gevolgen voor jou?).
• Vraag om het gewenste gedrag; zeg wat je graag van de ander wilt.
• En misschien wel de belangrijkste tip; spreek vanuit de ‘ik’.

Dus niet; ‘jij doet ook nooit wat ik vraag’. Maar; ‘ik vind het vervelend dat je het pakje niet meteen hebt opgehaald. Nu moeten we er speciaal voor terug. Wil je pakjes de volgende keer wel meteen meenemen als je langs het postkantoor komt?’.

Meer inspiratie om je manier van communiceren te verbeteren? Hier zitten vast handige tips bij waar je wat mee kunt!