Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

1 april 2013

‘Even’ duurt vaak langer dan je denkt!

Even… hoe vaak laat jij je verleiden door dit woord? In de zin van ‘dat doe ik wel even’. Of misschien als aan je gevraagd wordt of je ‘even iets kan doen’. Het woord ‘even’ schatten we alleen vaak veel te optimistisch in; want hoeveel tijd kostte ‘even’ meer dan je van te voren had ingeschat?

Wij zijn niet zo heel goed in het inschatten van de werkelijke tijd die we ergens voor nodig hebben. Het komt vaker voor dat je tijd te kort komt dan dat je tijd over houdt, of is dat bij jou anders? Als mens zijn we over het algemeen optimistische planners. We vinden het lastig om (bij nieuwe dingen) in te schatten hoeveel tijd we daarvoor nodig hebben.

Haasten
Zo lijkt het dat ik nog ruim de tijd hebt voordat ik naar een afspraak moet. Alleen, als ik uiteindelijk begin met het pakken van mijn spullen bedenk ik dat ik toch nog een uitdraai nodig heb voor het gesprek, gaat de telefoon of kan ik de paraplu nergens terug vinden. En dus wordt het toch nog haasten om op tijd te komen.

Niet meteen ‘ja’ zeggen
Er zijn twee manieren om je niet meer te laten verleiden door ‘even’. De eerste is door niet meteen ‘ja’ te zeggen als iemand een beroep op je doet met de vraag of je even kunt helpen. Neem liever de tijd om te bedenken of je op het verzoek in wilt gaan, hoeveel tijd het je kost en of je er tijd voor vrij hebt.

Opsplitsen in deelactiviteiten
De andere manier helpt je om je eigen optimisme in te dammen. Probeer hetgeen je in gedachten hebt om te doen eens op te splitsen in de verschillende deelactiviteiten. Dus niet het inschatten van de tijd die je nodig hebt om een brief te versturen, maar eerst kijken naar wat je daarvoor allemaal moet doen.

Bijvoorbeeld; opzoeken van een adres, briefpapier halen om te printen, collega x mee laten lezen en de brief naar de brievenbus brengen. Op deze manier krijg je beter overzicht wat er allemaal onder het ‘even doen’ valt en kun je beter inschatten hoeveel tijd je voor alle deelactiviteiten apart en de klus in zijn totaliteit, nodig hebt.

Schrap ‘ff’!
Dus, schrap de tekens ‘ff’ (in sms-taal de afkorting voor effe, oftewel even) want ‘even’ duurt over het algemeen langer dan je denkt…