Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

1 juni 2022

Ergens ‘last’ van? Doorbreek je werkgewoonten!

Doorbreek je werk routine

Soms heb je helemaal niet door dat je best iets in je eigen werkgewoonten kunt veranderen waardoor je efficiënter en plezieriger zou kunnen werken. In je dagelijkse routine doe je de dingen zoals je ze doet. Op zich niet verkeerd, behalve als je er eigenlijk meer last dan profijt van hebt. Hoe je zelf met een frisse blik naar je eigen manier van werken kunt blijven kijken lees je in dit artikel.

Zo’n 95% van alles wat we doen gebeurt automatisch, dus zonder dat je er bewust van bent. De keuze van je huidige manier van zitten is waarschijnlijk onbewust. Echter, doordat ik dit nu benoem is de kans groot dat je even bedenkt hoe je op je stoel zit. Misschien ben je zelfs wel gaan verzitten (ik in ieder geval wel!). Van die 95% onbewustheid ben je op dit stukje tijdelijk naar die 5% bewustheid gegaan. Ook voor je werk is het goed om die automatische piloot zo nu en dan uit te zetten. Hiermee voorkom je dat je dingen waar je tegenaan loopt op zijn beloop laat. Hieronder drie tips om direct je werkgewoonten te veranderen.

  1. Inventariseer waar je niet toe komt en plan het in

Schrijf al die dingen eens op die je (graag) wilt doen maar waar je niet toe komt. Ik deed dit zelf twee dagen geleden. Bovenaan op het lijstje stond ‘artikelen voor een nieuwe inspiratiebrief schrijven’. Bedenk vervolgens of je dit echt moet doen omdat je er verantwoordelijk voor bent of dat je een aap op je schouder neemt die helemaal niet bij hou hoort. Dit artikel kan je helpen de juiste keuze te maken.

Pak daarna je agenda erbij en plan gewoon een half uurtje in om met je eerste stap van dit project aan de slag te gaan (zie ter inspiratie ook het artikel op de volgende pagina). Dat heb ik ook gedaan! En zie, dat ene half uurtje heeft de vibe gegeven om deze inspiratiebrief voor je te schrijven!

2. Inventariseer waar je last van hebt of wat je veel tijd kost en los het op

Zo nu en dan eindig ik mijn werkdag met twee vragen; waar werd ik vandaag het meest blij van en was er iets waar ik me aan ergerde? Het eerste wil ik vast blijven houden, met het tweede ga ik aan de slag. Stel je baalt omdat je weer te weinig tijd had om rustig naar je afspraak te kunnen. Je kunt niets doen. Dan verandert er alleen niets. Je kunt ook bedenken wat je allemaal kunt doen om de volgende keer wel voldoende tijd te hebben. Bijvoorbeeld door reistijd in je agenda in te plannen. Doe dit dan meteen voor je aankomende afspraken en maak het inplannen van voorbereidings- en reistijd onderdeel van je nieuwe manier van plannen van je afspraken. Erger je je aan je uitpuilende mailbox? Bedenk dat wat je allemaal kunt doen om inbox weer de baas te worden, waaronder deze inkopper 😉

3. Neem de ruimte om na te denken over je werk

Leun dus zo nu en dan eens achterover om jezelf ruimte te geven na te denken over werkgewoonten waar je eigenlijk verandering in wilt aanbrengen. Mocht je je schuldig voelen over dat achteroverleunen; nadenken over je werk is óók werken!

Wil jij dit ook: ‘Ik heb mijn avonden en weekenden weer terug en dan ben ik ook nog eens bij met mijn werk!’? Klik dan hier!