Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

26 februari 2019

Echt je doelen bereiken? Gebruik je digitale agenda beter!

Zit je vol plannen en ideeën maar vind je het lastig om ze echt uit te voeren? Dan weet ik een superhandig hulpmiddel voor je; maak veel meer gebruik van je digitale Outlook agenda! Je kunt hier namelijk niet alleen afspraken met anderen in plannen, je agenda kan je ook prima ondersteunen om je eigen doelen om te zetten in acties.

Of je nu een klus wilt afronden, dat boek wilt lezen of voor je collega’s iets wilt organiseren, het zijn allemaal doelen die wel een zetje in de rug kunnen gebruiken om ermee te starten. En dat kan dus prima met je digitale agenda. Ik zie dat veel mensen hun agenda eigenlijk alleen maar gebruiken voor het vastleggen van overleggen en afspraken met derden. Jammer, want er is een categorie afspraken die minstens zo belangrijk is; de afspraken die je met jezelf maakt om je kerntaken af te ronden en je persoonlijke doelen te bereiken!

Maak ruimte vrij voor je kerntaken en doelen
Door ook ruimte te reserveren voor je kerntaken en doelen wordt de kans groter dat je hier daadwerkelijk aan toe komt. Begin daarom eens te inventariseren welke werkzaamheden je op dit moment hebt en wat je graag op zou willen pakken. Plan voor alle zaken die voor je werk en jezelf echt belangrijk zijn (golfballen) tijdsblokken in je agenda in. Hier omheen kun je dan je minder belangrijke afspraken inplannen. Doe je het andersom, dan zit je agenda snel vol met onbelangrijke klussen (zand) en heb je geen ruimte voor dingen die echt belangrijk zijn.

Betere focus, minder laten leiden door de waan van de dag
Je agenda bevat nu niet alleen de structurele overleggen, je hebt ook wekelijks een paar uur gereserveerd om aan die klus te werken, je hebt iedere vrijdagmiddag een moment om in het boek te lezen en je voorkomt dat je het plannen van het uitje met collega’s maar vooruit geschoven wordt omdat er altijd andere dingen tussendoor komen. Dit alles realiseer je doordat je al deze afspraken met jezelf niet alleen in je hoofd maakt, maar ook daadwerkelijk inplant. Afspraken die vastliggen in je agenda kom je gewoon makkelijker na dan goede voornemens voor ooit eens. En je kunt makkelijker ‘nee’ zeggen tegen tussendoor dingen als je op dat moment een andere planning in je agenda hebt. Kortom; je krijgt een veel betere focus als je ook de afspraken met jezelf een plekje in je agenda geeft!

Agenda of takenlijst?
Naast je agenda kun je ook acties onderbrengen in je takenlijst. Mijn agenda gebruik ik dus voor alle acties die ik niet wil verschuiven omdat ik mijn doelen wil bereiken. Ik gebruik mijn takenlijst alleen voor korte acties en voor dingen die niet op een specifiek moment moeten gebeuren. Door deze klusjes niet in mijn agenda te zetten vervuil ik hem hier niet mee.

Start je dag in je agenda, niet in je email
Nog een praktische tip die je helpt om je makkelijker aan je agendaplanning te houden? Start je Outlook niet in je Postvak-In maar… in je agenda!

Hier lees je hoe je dat doet en waarom het je helpt om toe te komen aan de dingen die je wilt doen.

Ben je lekker geïnspireerd geraakt door dit artikel?! Gun jezelf dan ook eens deze workshop die boordevol eye-openers en leuke veranderstappen zit om veel resultaatgerichter je dagen in te zetten om zo je (werk)doelen te bereiken!