Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

17 januari 2011

Doe het eens minder perfect, lever daardoor een topprestatie

De schatting is dat we als mens elk uur twee tot vijf fouten maken… Dit geldt ook voor de perfectionisten onder ons! Dus als jij vast wilt blijven houden aan het idee dat je zonder fouten wilt werken en dat alles altijd helemaal moet kloppen, dan weet je eigenlijk van te voren al dat dit geen realistische gedachte is. Leg daarom voor jezelf de lat niet zo hoog. Perfectionisme levert je uiteindelijk alleen maar stress op. En een mindere topprestatie.

Er is onderzocht of overmatige werkijver eigenlijk wel zo productief is. Het antwoord blijkt ‘nee’ te zijn. Als je alles perfect wilt doen sta je minder open voor de dingen die om je heen gebeuren waardoor je minder flexibel bent. Daarnaast kan de druk die je jezelf oplegt zorgen voor stress. En we weten dat je met stress in je lijf minder goed na kunt denken, en dus juist mindere prestaties levert.

De ideale medewerker?
Op korte termijn lijkt de perfectionist de ideale medewerker. Meer doen dan van je gevraagd wordt lijkt leuk voor je positie en voor je leidinggevende. En het geeft je wellicht ook zelf een goed gevoel. Maar hoe gezond is het voor jezelf op de langere termijn als je jezelf onnodige druk op blijft leggen? Als je eerlijk naar de situatie kijkt ben jij het meestal zelf die van die hoge eisen stelt. Je omgeving vraagt echt niet altijd 110% van je. Soms is 80% ook al meer dan voldoende.

Perfectionisten werken niet efficiënt
Sorry, maar als perfectionist werk je juist vaak niet efficiënt, terwijl je dat wellicht wel van jezelf denkt. Perfectionisten zijn vaak slecht in staat belangrijke en niet belangrijke zaken van elkaar te scheiden, met als gevolg dat ze op elk verzoek ingaan. Gun jezelf bij een nieuwe klus dus altijd even de tijd om na te denken of jij hem echt op moet pakken en zo ja wanneer je ermee aan de slag moet. Alles hoeft echt niet meteen vandaag af en je hoeft echt niet binnen tien minuten een antwoord op een binnengekomen e-mail te geven.

Uitstellen en zo niets doen
Als je lang nadenkt over een probleem, als je geen beslissing durft te nemen of als je vindt dat je pas aan de taak kunt beginnen als je alle informatie hebt, tja dan gaat er nooit iets gebeuren. Perfectionisten zijn vaak erg goed in uitstellen. Alleen, uitstellen zorgt voor een contante druk (‘ik moet dat en dat nog doen’). Daarnaast wordt uitstellen door je omgeving vaak gezien als onzekerheid en misschien zelfs onbekwaamheid. Ga dus gewoon beginnen zodat je vanzelf wel ziet waar je tegenaan loopt. Je kunt dan tussentijds altijd nog bijsturen.

Met (meer)plezier werken
Gooi je perfectionisme dus overboord. Het levert je juist niet op wat je ermee dacht te bereiken, zoals het zijn van de perfecte medewerker en controle hebben over alle situaties. Het helpt je meer om je te realiseren dat als je iets niet perfect uitvoert, dat niet meteen wil zeggen dat je het verkeerd of slordig doet.

Wil je topprestaties leveren? Leg dan de lat een stukje lager…

Je hoeft je werk dus niet minder te doen, maar wel anders. We geven je hierover graag meer tips in onze workshops.