Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

7 februari 2010

Doe het eens anders, doorbreek je routine

Het klinkt misschien een beetje merkwaardig, maar de kans is groot dat het winterweer ervoor heeft gezorgd dat je je eigen patronen hebt doorbroken. Je hebt wellicht (onbewust) dingen anders gedaan als gevolg van de weersomstandigheden. Hoe de sneeuw en ijzel je kan helpen om je vastgeroeste gewoontes te doorbreken en waarom je dit vaker zou moeten doen. Want je routine doorbreken maakt je (werk)leven namelijk leuker en plezieriger.

We doen veel op de automatische piloot. Soms is dat ook zeer handig, zoals het zonder nadenken aantrekken van handschoenen als buiten sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. Zulke routines zorgen voor rust, regelmaat en duidelijkheid voor jezelf.

Vastgeroest in je eigen patroon
Routines kunnen het je echter ook lastig maken. Sta je altijd op dezelfde tijd op en wijzig je vervolgens niets aan je ochtend ritueel, dan kwam je de afgelopen weken mogelijk wel eens te laat op je werk. Omdat we massaal stil stonden op de snelwegen of omdat je vergeten was dat je het ijs nog van je autoramen moest krabben. Wil je toch op tijd op je werk aankomen, dan moet je naar oplossingen zoeken. En er zijn er veel meer dan alleen de optie om de wekker tien minuten eerder te zetten! Probeer er eens een paar te verzinnen…

Durf los te laten, durf anders te denken
Toegegeven, het is lastig om iets aan je routines te doen. Ze zijn ongemerkt ingesleten en een gewoonte voor je geworden. Maar, het levert je vaak wel iets op als je bewust dingen eens op een andere manier doet.

Een voorbeeld. Heb jij wellicht ook afspraken afgezegd omdat je er vanwege de sneeuw niet kon komen? Om toch af te stemmen en besluiten te nemen hebben veel mensen elkaar als alternatief opgebeld. Is jou daarbij ook iets opgevallen? Waarom lukt het wel om via de telefoon binnen vijftien minuten alle onze agendapunten besproken te hebben (en nog goed ook). Maar waarom lijken we niet genoeg te hebben aan een uur vergadertijd als we diezelfde punten tijdens een face-to-face overleg bespreken? Het (noodgedwongen) uit je vaste patroon stappen geeft nieuwe inzichten. Waarom bijvoorbeeld niet vaker een telefonisch overleg houden en kritisch kijken naar de manier waarop we overleggen?

Kom uit je comfort zone
Door uit je vertrouwde comfort zone te komen geef je jezelf de ruimte om dingen eens anders te doen. Je hoeft echt niet je leven op zijn kop te gooien. Iedere dag één ding anders doen maakt je (werk) leven plezieriger en houd je scherp. Juist omdat je het anders doet.

Tenslotte: een ‘puzzel’ vraag
Denk eens anders (oftewel ‘out of the box’) voor een mogelijke verklaring op de volgende vraag: Een man duwt zijn auto naar een hotel, als hij daar aankomt beseft hij dat hij failliet is. Hoe is dit mogelijk?

De man speelde Monopoly.