Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

1 augustus 2009

Complimenten; hoe geef en hoe ontvang je ze?

Vind je het ook fijn om een compliment te ontvangen? Nee. Dan sta je niet alleen! Om de een of andere reden associëren we het krijgen van een compliment soms met iets negatiefs. We denken dat de ander aan het slijmen is. Of er moet wel een verborgen bedoeling achter zitten (‘de ander wil vast iets van me’). Erg jammer, want welgemeende complimentjes zijn eigenlijk heel goed voor je zelfvertrouwen. Ontvang ze dus. Maar geef vooral ook zelf complimenten!

“Van een goed compliment kan ik twee maanden leven.” Wij hebben allemaal erkenning en prikkels nodig van anderen, privé maar zeker ook op het werk. Met jouw oprechte compliment maak je de ander gelukkig en geef je iemand een goed gevoel. Vrouwen geven makkelijker complimenten. Mannen geven vaak een serieus oordeel als ze een compliment geven. De doelstelling is het hetzelfde; het geven van aandacht en waardering aan de ander. En dat motiveert de ontvanger! Door een ander een compliment te geven zul je merken dat je zelf ook een goed gevoel krijgt. Geef je zelf complimenten aan anderen, dan zegt dat ook iets over jou…

Alstublieft; ik zeg je iets moois
Complimenten geven is best lastig. Hoe vaak heeft iemand niet tegen je gezegd; “Wat heb je een leuk shirt aan”? Eigenlijk is dit helemaal geen compliment naar jou toe. Het is een compliment voor de ontwerper van het shirt! “Je ziet er leuk uit in dat shirt”, dat is het compliment dat je wilt horen! Er zijn dus een aantal spelregels die je bij complimenteren moet kennen. Een goed compliment is persoonlijk en oprecht. Geef alleen een compliment over iets wat je meent. Overdrijf niet, dat maakt de ander achterdochtig en dan werkt het juist averechts. En geef je compliment direct, dan heeft het voor de ander de meeste (en mooiste) waarde.

Help, ik krijg een compliment…
De grote moeilijkheid van complimenten is dat we in andere vormen van communicatie gewend zijn overal antwoord op te geven. Maar het is lastig iets terug te zeggen wanneer je een positieve reactie krijgt. De eerstvolgende keer dat je een complimentje krijgt hoef je eigenlijk maar één ding te antwoorden; “Dankjewel”. En vergeet niet van de positieve ‘boost’ te genieten!

Oefenen
Mocht je willen oefenen in het geven van complimenten; je kunt er altijd eentje sturen naar info@zoontrainging.nl 😉