Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

11 februari 2016

Chaotische leidinggevende? Dan is timemanagement zinloos

We moeten het er toch een keer over hebben; de invloed van je leidinggevende op het uit voeren van je eigen planning. Jij kunt je vaardigheden wel inzetten om slim en met (meer) plezier te werken maar daarbij heb je wel een manager nodig die dit gedrag ondersteunt. Is je leidinggevende een chaoot, dan kan je er namelijk niet altijd zelf wat aan doen als je op een werkdag niet doet wat je wilt doen…

Er zijn globaal twee soorten leidinggevenden; de georganiseerden en de chaoten. Beiden drukken hun stempel op de mogelijkheden om zelf je werkzaamheden te plannen en organiseren.

Leren van de georganiseerde
Is je leidinggevende een georganiseerd type, dan heeft dat voor jou zeker zo zijn voordelen. Een manager die aan de eigen werkzaamheden prioriteiten stelt en afspraken en planningen maakt, zal jou ook weinig lastig vallen met ad-hoc zaken. Je kunt wellicht zelfs nog leren van zo’n leidinggevende. In dit geval is je manager dus geen excuus om niet efficiënt te werken!

Lastiger werken met de chaoot
Heb jij een leidinggevende die om de haverklap binnen komt vallen en die je overlaadt met klussen die nu echt meteen gedaan moeten worden? Dan zit je in een heel wat lastiger parket. Je hebt te maken met het andere type leidinggevende; diegene die (volstrekt) ongeorganiseerd werkt. Als het even kan dwingen ze je om meteen aan de slag te gaan met een ‘urgente klus’ of ze hebben totaal geen overzicht over wat er allemaal moet gebeuren. Werk je voor zo’n chaotische leidinggevende dan kan het erg lastig zijn om je aan je eigen planning en werkzaamheden te houden. Als medewerker kun je het gedrag van je leidinggevende namelijk niet zomaar beïnvloeden, ondanks dat je er wel last van kunt hebben.

Wat je kunt doen
Om toch nog even een nuance aan te brengen voor iedereen die nu denkt ‘zie je wel, het komt niet door mij maar door mijn leidinggevende’; je eigen persoonlijkheid en werkstijl blijven ook van grote invloed! Hoe beter je zelf in staat bent om je eigen werkzaamheden te plannen en te organiseren, hoe makkelijker het wordt om met de chaotische werkwijzen van anderen om te gaan…

Als je zelf leidinggevende bent
Geef je zelf leiding? Dan is het goed om te weten dat jouw gedrag dus een behoorlijke invloed heeft op het al dan niet gestructureerd werken van de mensen binnen jouw team. Durf eens kritisch te kijken naar wat je zelf nog kunt verbeteren…

Volop tips om meer gestructureerd te werken? Of volg gewoon eens de workshop ‘Slimmer werken, slimmer plannen.