Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

22 februari 2016

Begin je vraag niet met ‘waarom’

Waarom je een vraag beter niet met ‘waarom’ kunt beginnen? Daar kom je zo zelf achter!

Ik ga je eerst een aantal vragen stellen die wel met ‘waarom’ beginnen;

  • Waarom heb je niet gebeld?
  • Waarom zei je dat?
  • Waarom ga je eerst die klus op pakken?

Als ik je nu dezelfde vragen stel, maar dan zonder ‘waarom’ aan het begin, welke vragen voelen dan beter? Diegene met of diegene zonder ‘waarom’?:

  • Hoe komt het dat je niet gebeld hebt?
  • Hoe kan ik je opmerking interpreteren?
  • Wanneer denk je dat het handig is om die klus op te pakken?

‘Waarom’ voelt als een aanval
En, welke vragen voelen voor jou het meest prettig aan? Ik denk dat de meeste mensen voor de serie zonder ‘waarom’ kiezen. Dat valt ook wel te verklaren. ‘Waarom’ kan, zeker in combinatie met het woordje ‘niet’, als aanvallend beschouwd worden. We hebben ongemerkt de neiging om meteen in de verdediging te schieten als we een ‘waarom’ horen.

Stel een open vraag
Je kunt het verwijtende toontje vermijden door je vraag met een ander woord te beginnen. Denk aan wie, wat, waar, wanneer of hoe. Hiermee kun je zogenaamde open vragen stellen. En daarnaast voorkom je ook een ‘welles-nietes’.

Prettigere gesprekken
Ik geef toe, in het begin is het heel erg wennen om geen ‘waarom’ meer te gebruiken. Door hier bewust mee bezig te zijn viel me op hoe vaak ik het gebruikte. In het begin was ik wat geforceerd mijn vragen aan het stellen. Het is even nadenken als je een bepaald woord niet meer wilt gebruiken. Maar ik heb ontdekt dat het mij wel veel prettiger gesprekken opgeleverd heeft. Probeer dus zelf ook eens om ‘waarom’ te schrappen!

Meer tips om plezieriger te communiceren?