Close

Aanbod workshops en coaching

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Your Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

1 februari 2013

Altijd genoeg energie, nooit meer ’te moe’ of ’te druk’

Ben jij altijd druk of juist te moe om dingen op te pakken en doe je daardoor niet wat je (diep in je hart) zou willen doen? Leer om je eigen keuzes te maken en je grenzen te stellen zodat je al je energie kunt richten op die dingen die voor jou belangrijk zijn.

Minder lange werkdagen maken, wekelijks je oude hobby weer oppakken, tijd vrij maken voor je sociale contacten… Zowel op je werk als privé zou het goed zijn om zo af en toe stil te staan bij de vraag; ben ik met de juiste dingen bezig. Doe ik de dingen waarmee ik mijn werkdag en mijn leven wil invullen? Het is toch zonde als je je energie steekt in dingen die niet tot je taken behoren of als je dingen nalaat waar je eigenlijk gelukkig van wordt?

Date met jezelf
Het kan je helpen als je regelmatig een ‘date met jezelf’ hebt waarin je eens kritisch kijkt naar de keuzes die je hebt gemaakt. Begin daarbij met bepalen wat jij zelf belangrijk vindt en laat je daarbij niet leiden door wat anderen vinden dat je zou moeten doen. Stel je eigen prioriteiten. Zijn er zaken waar je eigenlijk teveel aandacht aan besteed? Zijn er dingen die je al heel lang graag eens wilt doen maar waar je niet aan toekomt?

Pak je (werk)agenda er gewoon eens bij en bekijk bij elke activiteit of je die wel of niet had willen uitvoeren en ga na welke activiteiten je mist maar graag had willen doen.

Wat vind jij belangrijk?
Als je het lastig vindt om voor jezelf keuzes te maken en prioriteiten te stellen, dan kun je gebruik maken van een handig schema. Hiermee kun je bepalen welke dingen voor jou belangrijk zijn en welke dingen urgent zijn:

  • Dingen die en belangrijk en urgent zijn. Doe deze meteen. Stap echter niet in de valkuil door te denken dat alles urgent is en nu moet gebeuren! Vaak zit je jezelf daarmee alleen maar op te jagen.
  • Dingen die belangrijk voor je zijn, maar niet urgent. Dit zijn de dingen die je leven leuk maken en waaruit je werkzaamheden zouden moeten bestaan. Plan ze in zodat je doet wat je graag wilt doen.
  • Dingen die urgent maar niet belangrijk zijn. Blijkbaar wil iemand anders het graag gedaan hebben, maar jij niet. Draag ze over aan de ander of laat ze liggen.
  • Dingen die niet urgent en niet belangrijk zijn. Meteen mee stoppen.

Dus, kom je nergens aan toe of wil je juist teveel; ga dan na welke prioriteiten je hebt en maak keuzes. Zeg ‘nee’ tegen dingen die je niet wilt doen zodat je tijd en energie vrij hebt om de dingen te doen die jij leuk vindt!